Populærvitenskapelig sammendrag
Formålet med denne studien er å undersøke relasjon mellom symptomer og livskvalitet ved inntak av FODMAP hos pasienter med irritabel tarm. FODMAP (fermenterbare oligo-, di- og monosakkarider og polyoler) finnes i mange matvarer som hvete, rug, epler, pærer, belgfrukter, melkeprodukter og søtsoffer. FODMAPs kan før til plager hos pasienter med irritabel tarm ved å øke vanninnholdet i tarmen, og ved å bli fermentert av bakterier i tykktarmen. Det er derfor ønskelig å se om en redusert FODMAP diett vil føre til endring i ubehag/smerte. Deltakerne i studien må ha IBS i følge ROMA ??? kriteriene, og signere samtykkeskjemaet. Deltakerne vil ha individuelle samtaler og oppfølging fra masterstudent i klinisk ernæring. 20 – 30 personer vil gå på lav-FODMAP diett i 6 uker. Symptomer og livskvalitet vil bli registrert før, under og etter intervensjonsperioden. Pusteprøver brukes for å undersøke om pasientene har fruktosemalabsorpsjon og for å undersøke hvor mye gass som blir produsert.
Vis fullstendig beskrivelse