Målet med forskningsprosjektet PLATON er å øke og spre kunnskapen om hvordan Norge kan nå sine klimamål for 2030 og 2050. Prosjektet skal bygge en åpent tilgjengelig kunnskapsplattform om klimapolitikk og hvordan den påvirker økonomi, atferd og utslipp. PLATON skal fremskaffe nye forskningsresultater i tillegg til å samle og systematisere kunnskap som allerede finnes på kunnskapsfronten. Data, statistikk og modellverktøy som ligger til grunn for kunnskapen vil være del av plattformen. PLATON har høye ambisjoner for kommunikasjon og dialog med beslutningstakere og andre brukere av klimapolitisk kunnskap.
Arbeidet er organisert i arbeidspakker (WPs). WP1 omhandler landbruk og arealutnytting. Hovedfokuset er på hvordan målemetoder for utslipp og karbonopptak og utformingen av politikk kan redusere utslippene og øke karbonopptak i sektorene. Samspillet mellom klimamål og øvrige samfunnsmål for sektoren blir også studert. WP2 tar for seg utslipp fra øvrige utslippskilder utenfor EUs kvotesystem (EU-ETS), som avfallshåndtering og ikke minst transport, der sentrale spørsmål er hvordan offentlig politikk og investeringer påvirker hvor mobile folk ønsker å være og hva slags transport og energiformer de velger.
EU-ETS regulerer de største utslippskildene innenfor industrien og olje- og gassektoren i Norge. WP3 analyserer effektene av kvotesystemet og hvordan det samspiller med andre klimarelevante tiltak som tilskuddsordninger for grønn innovasjon, derunder satsing på karbonfangst og lagring. WP4 er sektorovergripende og studerer politikkinngrep og responser i sammenheng, mens WP5 plasserer norsk politikk i en internasjonal ramme. Både WP4 og WP5 tar innover seg at klimapolitikk foregår på mange administrative nivåer samtidig – fra lokalt til europeisk nivå.