Cristin-prosjekt-ID: 2486210
Sist endret: 18. november 2020 13:43

Cristin-prosjekt-ID: 2486210
Sist endret: 18. november 2020 13:43
Prosjekt

Understanding the causal agent(s) of tip rot to reduce carrot loss and waste within the supply chain (RootCause)

prosjektleder

Belachew Asalf
ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norsk institutt for bioøkonomi

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 10.000.000
  • Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri
    Prosjektkode: 295155

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Planteforedling, hagebruk, plantevern, plantepatologi

Emneord

Gulrot

Kategorier

Prosjektkategori

  • Grunnforskning

Tidsramme

Aktivt
Start: 1. februar 2019 Slutt: 31. januar 2022

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Understanding the causal agent(s) of tip rot to reduce carrot loss and waste within the supply chain (RootCause)

Vitenskapelig sammendrag

Carrot is the main field vegetable in Norway, and it contributes over 461 million NOK per annum. It is stored in cold storages for up to 8 months, but postharvest yield losses reach 40%. 

In Norway, a disorder of carrot which is tentatively called “tip rot” has been observed with increasing frequency over the last 10 years. A typical symptom of tip rot is discoloration and necrosis starting from the tip of the carrot tap root and progressing upwards. Tip rot significantly reduces root quality and contributes to the high level of carrot rejection during sorting and packaging. The causal agent(s) of tip rot are not known, and it is important to understand how biotic, abiotic and climatic factors affect the development of tip rot.

Carrot is the main field vegetable in Norway, and it contributes over 461 million NOK per annum. It is stored in cold storages for up to 8 months, but postharvest yield losses reach 40%. In Norway, a disorder of carrot which is tentatively called “tip rot” has been observed with increasing frequency over the last 10 years. A typical symptom of tip rot is discoloration and necrosis starting from the tip of the carrot tap root and progressing upwards. Tip rot significantly reduces root quality and contributes to the high level of carrot rejection during sorting and packaging. The causal agent(s) of tip rot are not known, and it is important to understand how biotic, abiotic and climatic factors affect the development of tip rot.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Belachew Asalf

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

Anna Birgitte Milford

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi

Anne-Berit Wold

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Berit Nordskog

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

Hanne Larsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Trygg og holdbar mat ved NOFIMA
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »