Cristin-prosjekt-ID: 2504413
Sist endret: 20. april 2021, 08:25

Cristin-prosjekt-ID: 2504413
Sist endret: 20. april 2021, 08:25
Prosjekt

#Amazing grazing - bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark

prosjektleder

Lise Grøva
ved Norsk institutt for bioøkonomi

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norsk institutt for bioøkonomi

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 12.000.000
  • Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter
    Prosjektkode: 319396

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Samfunnsvitenskap • Landbruksfag

Emneord

Bærekraftig utvikling • Beite • Sau • Bærekraftig forbruk

Kategorier

Prosjektkategori

  • Anvendt forskning

Tidsramme

Aktivt
Start: 1. mai 2021 Slutt: 30. april 2025

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

#Amazing grazing - bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark

Populærvitenskapelig sammendrag

#AMAZING GRAZING skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. 

Vitenskapelig sammendrag

Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk. I dette prosjektet skal vi undersøke sauebonden sitt driftsopplegg, forbrukeren sin innsikt, og rammevilkårene som både bonden og forbrukeren må forholde seg til. Hvordan kan produksjonen forbedres, og hvordan kan forbrukeren få mer kunnskap og nærhet til hva beitebruk bidrar med gjennom produktene?

Et mål i prosjektet er å belyse hva som kan bidra til at kjøtt og ull fra sau verdsettes høyere. Prosjektet ønsker å påvirke diskusjonen rundt bærekraft, media sin omtale av det og hvordan politikk blir formet. Å formidle til dels kompliserte vurderinger på en lettfattelig måte, som fremmer en bedre forståelse av beitedyrs plass i norsk natur, betydning for klima, og for god ressursutnyttelse – er sentralt for at prosjektet skal lykkes. Kan norsk sauehold bidra til å nå noen av FN’s bærekraftsmål?

Dette 4-årige prosjektet er finansiert av Forskningsmidler for jordbruk og matindustri (FFL/JA) og over 30 ulike næringsaktører i alle deler av verdikjeden for kjøtt og ull deltar. Prosjektet har tilgang til et solid internasjonalt kontaktnett som vil bidra til å løfte temaet opp på et globalt nivå, med fokus på lokale løsninger.

Aktører i verdikjeden og sauebønder med forskjellige driftsformer vil sammen med forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet og Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) øke kunnskapen rundt bærekraftig kjøtt og ull.

Prosjektet ledes fra NIBIO Tingvoll. Den brede deltagelsen fra næringslivet i alle ledd av verdikjeden, vil sikre at kunnskap både deles og formidles, og kan gi overføringsverdi til andre beitedyr og deres produkter.

Tittel

#Amazing grazing - sustainable food and fiber from Norwegian sheep rangeland grazing systems

Populærvitenskapelig sammendrag

#AMAZING GRAZING will bring new knowledge on how sheep rangeland grazing systems can be part of sustainable food and fiber systems. Meat and wool from Norwegian sheep are from farms managing a diversity of rangeland grazing resources, and thus use different management strategies. In this project, we will study sheep farming systems, consumer understanding of products from these systems, and how national frameworks affect the way farmers and consumers comply. How can Norwegian sheep rangeland grazing systems be improved, and how can the consumer gain more knowledge and closeness to what these grazing systems contribute with? One aim is to strengthening value creation for meat and wool both for sheep farmers, but also for those who process and sell these products. Communicating complicated assessments in an easy-to-grasp way, promoting a better understanding of grazing animals' important function for eco-services such as climate, biological diversity and good resource utilization - is central to the project's success. Can Norwegian sheep farming contribute to achieving some of UN's sustainability goals? This 4-year project is funded by Research Funds for Agriculture and the Food Industry (FFL / JA) and more than 30 different actors in the value chain for meat and wool will participate. Research and international networks that the project's partners have access to will play a major role. Actors in the value chain and sheep farmers with different farming practices, together with researchers from Norwegain Institute of Bioeconomy Research (NIBIO), Consumption Research Norway at OsloMet (SIFO) and the Norwegian Center for Organic Agriculture (NORSØK) will increase knowledge on sustainable food and fiber. The project is led by NIBIO Tingvoll. The broad participation from actors in all parts of the value chain will ensure that knowledge is shared, and can provide transfer-value to other grazing animals and their products.

Vitenskapelig sammendrag

#AMAZING GRAZING will provide new knowledge and insight on how sheep and rangeland grazing can be part of sustainable food and fiber (textile) systems, and how stakeholders in the value chain can enhance value creation in a wide sense.

The proposal builds on the research-project KRUS (Bionær), where changing the environmental debate related to the fiber wool has been successful. We seek to describe and assess sustainability in existing and scenario rangeland grazing systems. This will be achieved through Smart-analysis, LCA, human resource calculations and economy modeling. We also want to look at how policy, economy and public discourse influence sustainability in these systems. By looking at how products from rangeland grazing systems are promoted and how this influences consumer behavior, we aim to strengthen value creation from these systems. We will include stakeholders in local and national value chains throughout the project to get input on our methods-approach, and further also on our findings. All stakeholders in the value chain will get insight into what the qualities of sustainable products from rangeland grazing systems are, including policymakers and NGO’s that have an impact. A common understanding will enhance value creation and ensure our ability to continue producing food and fiber from our rangelands, and thus stimulate their market up-take. 

prosjektdeltakere

prosjektleder
Aktiv cristin-person

Lise Grøva

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Norsk institutt for bioøkonomi

Gunnar Vittersø

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

Hanne Torjusen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

Ingun Grimstad Klepp

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

Tone Skårdal Tobiasson

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet - storbyuniversitetet
1 - 5 av 10 | Neste | Siste »

Resultater Resultater

Fake news om ull .

Klepp, Ingun Grimstad; Tobiasson, Tone. 2020, Aftenposten (morgenutg. : trykt utg.). OSLOMETLeserinnlegg

Storeslem for klesforskning .

Klepp, Ingun Grimstad. 2020, OSLOMETIntervju
1 - 2 av 2