Cristin-prosjekt-ID: 2507159
Sist endret: 12. mars 2021, 15:41

Cristin-prosjekt-ID: 2507159
Sist endret: 12. mars 2021, 15:41
Prosjekt

Oral nutrition supplements for patients with dementia: a systematic review

prosjektleder

Randi Julie Tangvik
ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Universitetet i Bergen

Klassifisering

Emneord

Ernæring • systematisk litteraturgjennomgang • Demens

Kategorier

Prosjektkategori

  • Internt prosjekt

Tidsramme

Avsluttet
Start: 18. desember 2017 Slutt: 1. februar 2021

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Oral nutrition supplements for patients with dementia: a systematic review

Vitenskapelig sammendrag

PROSPERO 2019 CRD42019082493
Available from: https://www.crd.york.ac.uk/prospero/display_record.php?ID=CRD42019082493

Types of study to be included
All kinds of intervention studies.

Condition or domain being studied
Nutrition in persons/patients with dementia, effect of treatment.

Participants/population
Patients with dementia living at home, in nursing homes or in hospitals.

Intervention(s), exposure(s)
Nutrition intervention to improve nutritional status; i.e oral nutritional supplements, dietary advices.

Comparator(s)/control
Not applicable

Main outcome(s)
Improved nutritional intake and/or status.

Additional outcome(s)
Nutritional intake, protein intake, death, cognition, hospitalisation, reduced number of malnutrition/nutritional risk, weight management.

Data extraction (selection and coding)
Four researchers are involved.

Discrepancies: group discussions and consensus

Risk of bias (quality) assessment
Risk of bias will be assessed using the CASP checklists as appropriate to the different study designs of the selected articles. This will be done in two pairs of researchers (a total of four researchers).

The CASP scores will form part of the total evaluation.

Strategy for data synthesis
A synthesis based on descriptive analyses of the included articles will be carried out. Tables will be developed and presented in the study, and only quantitative studies will be included.
If the results are appropriate, we will consider to perform meta-analyses.

Analysis of subgroups or subsets
Nutritional treatment in order to improve nutritional intake and status

Presentation of the results will include:
1) types of intervention; Oral nutritition supplements.
2) participant: patients with dementia, age 65 and over
3) settings: home, nursing homes, hospitals and other primary care settings
4) types of studies: RCT and crossover design

prosjektdeltakere

prosjektleder

Randi Julie Tangvik

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Bergen

Frøydis Kristine Bruvik

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Bergen
Aktiv cristin-person

Irene Hunskår

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved VID vitenskapelige høgskole

Kristin Kyte

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Fakultet for helsefag ved VID vitenskapelige høgskole

Jorunn Drageset

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for helse- og omsorgsvitskap ved Høgskulen på Vestlandet
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen
1 - 5 av 5

Resultater Resultater

Effects of oral nutrition supplements in persons with dementia: A systematic review.

Tangvik, Randi Julie; Bruvik, Frøydis Kristine; Drageset, Jorunn; Kyte, Kristin; Hunskår, Irene. 2020, Geriatric Nursing. VID, UIB, HVLVitenskapelig oversiktsartikkel/review
1 - 1 av 1