Finland har utført observasjoner og utviklet prognoser for avling av ville bær siden 90-tallet. Disse observasjonene har vært basert på et nettverk av overvåkningsområder. I hvert område er det etablert 5 X 1 km2 store ruter der antall blomster, umodne - og modne bær observeres. Ut fra disse observasjonene utvikles det prognoser for avling i hele landet. I Finland er det også utviklet et nettbasert system der alle interesserte kan delta i registering av blomstring og avling i sitt område. Dette kalles «citizen-science» og vil gi nyttig kunnskap for vitenskapen samtidig som det er givende og lærerikt for de som deltar.
I det NFR finansierte forskningsprosjektet «Wildberries» (2019-2022) prøver NIBIO å etablere samme system i Norge. I Troms samarbeider NIBIO med Statsskog med forsøksruter i 8 ulike områder innenfor deres eiendom. Det er også forsøksområder i Pasvik i Finnmark og i området nord for Steinkjer.
Det er imidlertid behov for å utvikle nye metoder for å kunne registrere blomstring og avling. Det er svært tid- og ressurskrevende å telle og registrere manuelt. I «Berry Machine» prosjektet skal det utvikles et digitalt verktøy som vil erstatte manuelt arbeid. Bilder fra områder med blomster og/eller bær skal brukes til å utvikle en logaritme/dataprogram som vil estimere antall blomster, umodne bær og modne bær. Målet er et bildeanalyse-verktøy som kan analysere bilder tatt med en vanlig mobiltelefon. Ut fra ønsket objekt kan et slikt verktøy estimere antall blomster eller antall bær i observasjonsområdet der bildet er tatt. Et slikt verktøy vil også være svært nyttig for hagebær produksjoner som jordbær for å kunne estimere avlingstopper og mengde avling. Det vil også gi en pekepinn på lengde av sesongen og om det vil være nødvendig med klimatiltak på slutten av sesongen.