Cristin-prosjekt-ID: 2518762
Sist endret: 22. september 2021, 18:30

Cristin-prosjekt-ID: 2518762
Sist endret: 22. september 2021, 18:30
Prosjekt

SEAGREEN: Fryselagring for å øke holdbarheten og ivareta kvalitet av havsalat

prosjektleder

Céline Rebours
ved Møreforsking

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Møreforsking

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 1.070.000
  • Norges forskningsråd
    Prosjektkode: 312947

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Marinbiologi • Matematikk og naturvitenskap • Landbruks- og fiskerifag • Produksjon og driftsteknologi

Emneord

Alger, Grønne / Grønnalger • Sjømatkvalitet • Havsalat

Kategorier

Prosjektkategori

  • Bidragsprosjekt

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. juni 2020 Slutt: 31. august 2021

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

SEAGREEN: Fryselagring for å øke holdbarheten og ivareta kvalitet av havsalat

Vitenskapelig sammendrag

I Norge er det et økende fokus på å utvikle en bioøkonominæring basert på dyrking og prosessering av makroalger (tang og tare). Næringen er i sterk vekst og det forventes økt verdiskapning fremover. I tett samarbeid vil industripartnerne (NORDI Ocean, FrigoCare, KIND), FoU-miljøet Møreforsking med rådgiving av offentlige tilsynsmyndigheter (representert ved Mattilsynet) skape en ny sjømatproduksjon basert på bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. I prosjektet FORREGION-304252 ble det utviklet en dyrkingsmetodikk for havsalat. Havsalat ble presentert for det lokale restaurantmarkedet og opplevde stor interesse. Det er imidlertid begrensninger knyttet til salg av ferskt produkt, bl.a. er transportkostnadene høye og holdbarheten kort. Det er derfor viktig for lønnsomheten at det utvikles kostnadseffektive bevaringsmetoder. Dette sikrer et sjømatprodukt av høy kvalitet som kan leveres året rundt. Det er lite tilgjengelig informasjon om effekten av frysing på kvaliteten til havsalat i forhold til mattrygghet, næringsinnhold og smaksopplevelse. SeaGreen vil derfor undersøke emballering, fryse- og tinemetoder som best mulig bevarer produktkvaliteten med lavest mulig energibruk og produksjonskostnad. Gjennom dette arbeidet vil SeaGreen videre definere kvalitetsparametere og kartlegge mattrygghetsaspekter for havsalat som et sjømatprodukt.. Denne nye innovative prosessen vil styrke kompetansen og gi økt konkurransekraft i den lokale biomarine næringen i Møre og Romsdal.

prosjektdeltakere

prosjektleder
Aktiv cristin-person

Céline Rebours

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Møreforsking

Trygg Normann Barnung

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Møreforsking

Janne Kristin Stangeland

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Møreforsking

Wenche Merete Emblem Larssen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Møreforsking
Aktiv cristin-person

Pierrick Francois Denis Stevant

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Møreforsking
1 - 5 av 5