Populærvitenskapelig sammendrag
Forekomsten av fedme er tredoblet de siste fire tiårene og forventes å øke også i årene framover. Fedme er nært forbundet med kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom som høyt blodtrykk, høye nivåer av triglyserider i blodet, lavt nivå av HDL-kolesterol (det gode kolesterolet) og høyt blodsukker. Likevel er det ikke alle med fedme som har de nevnte risikofaktorene. Disse personene betegnes som «metabolsk friske» og de har lavere risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med «metabolsk syke», dvs. personer har både fedme og høyt nivå av risikofaktorene.
Målet med prosjektet er å øke vår forståelse av sammenhengen mellom fedme og metabolsk helse. Vi vil bruke data fra Tromsø7 i 2015-16 til å kartlegge metabolsk helse blant personer med og uten fedme, og hvilke livsstilsfaktorer metabolsk helse er assosiert med. Vi vil undersøke om metabolsk helse endrer seg over tid fra Tromsø6 i 2007-08 til Tromsø7, og hvilke livsstilsfaktorer endringen er forbundet med. Videre vil vi gjøre analyser på et mindre utvalg fra Tromsø6 (RENIS-studien) for å undersøke om det er sammenheng mellom betennelsesmarkører i blodet (inflammasjonsmarkører), metabolsk helse og endring i metabolsk helse. Prosjektet vil gi ny kunnskap om faktorer som har betydning for metabolsk helse, og som er viktig for å møte fedmeepidemien med mest mulig målrettede tiltak.
Vis fullstendig beskrivelse
Metode
Kvantitative analysemetoder