Cristin-prosjekt-ID: 289003
Sist endret: 14. januar 2015, 15:44

Cristin-prosjekt-ID: 289003
Sist endret: 14. januar 2015, 15:44
Prosjekt

NORDISK NETTVERK FOR MORSMÅLSDIDAKTISK FORSKNING (NNMF)

prosjektleder

Sigmund Ongstad
ved Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring - NAFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring - NAFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Fagdidaktikk

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. august 2008 Slutt: 31. juli 2011

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

NORDISK NETTVERK FOR MORSMÅLSDIDAKTISK FORSKNING (NNMF)

Vitenskapelig sammendrag

NNMF er en treårig satsing finansiert av Nordforsk (2008-2011). Det er et samarbeidsprosjekt mellom tre nasjonale og to internasjonale nettverk: Svenska med didaktisk inriktning (SMDI), Netværk for forskning i danskfagenes didaktik (DaDi), Nettverk for norskdidaktisk forskning (NNDF), Mother Tongue Education Network (IMEN) og Nordfag (Morsmålsfagene i Norden i komparativt perspektiv). I 2011 er det sannsynlig at også et finsk nettverk kommer til å delta.

Nettverket har en styringsgruppe på tre, én fra hvert hoveddeltakerland, samt en referansegruppe. En mindre finsk gruppe samt et nordisk andrespråksnettverk er assosierte deltakere. Faglig ansvarlig er prof. Sigmund Ongstad, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo. De to andre i styret er prof. Ellen Krogh, Syd-Dansk Universitet, Odense, og prof. Margareta Petersson, Linnéuniversitetet, Växjö.

Hovedmålet er å etablere et permanent nordisk nettverk som skal fremme og styrke morsmålsdidaktisk forskning gjennom å initiere og arrangere nordiske og internasjonale forskerkurser. Nettverket skal initiere og skape kontakt på tvers av fag- og landegrenser. I prosjektperioden arrangeres årlige konferanser samt i alt seks seminarer for forskerstuderende på skift mellom partnerne. Målet er å bli en viktig aktør i internasjonal morsmålsdidaktisk forskning samt å bidra til økt forskningssamarbeid innad i Norden på bestemte forskningsområder ut over prosjektperioden. Etter prosjektperioden tar en sikte på å arrangere nordiske konferanser annet hvert år fra 2012 med start i Sverige.

NNMF arrangerte sitt første forskerkurs i regi av Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST) innen feltet skriveforskning i november 2008. Ansvarlige var prof. Frøydis Hertzberg ved Universitetet i Oslo og prof. Jon Smidt, HIST. De to neste var knyttet til de nordiske konferansene. Den første ble holdt i november 2009 i Malmø og den andre i mars 2010 i Middelfart. De ansvarlige for forskerkursene var hhv. prof. Margareta Petersson, Linnéuniversitetet, Växjö og prof. Ellen Krogh, Syd-Dansk Universitet, Odense. NNDF arrangerte et endagskurs i Oslo i januar 2010. Ansvarlig var prof. Sigmund Ongstad, Høgskolen i Oslo. Den siste nordiske konferansen i prosjektperioden vil finne sted i Tønsberg 2011 i november 2011. Det arrangeres et forskerkurs i tilknytning til denne konferansen.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Sigmund Ongstad

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring - NAFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

Ellen Krogh

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Syddansk Universitet

Margareta Petersson

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Linnéuniversitetet
1 - 3 av 3