Cristin-prosjekt-ID: 352732
Sist endret: 30. juni 2014, 10:37

Cristin-prosjekt-ID: 352732
Sist endret: 30. juni 2014, 10:37
Prosjekt

Bærekraftig sjømat fra Trøndelagskysten

prosjektleder

Marianne Østerlie
ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Tidsramme

Avsluttet
Start: 12. oktober 2011 Slutt: 1. mars 2015

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Bærekraftig sjømat fra Trøndelagskysten

Vitenskapelig sammendrag

Prosjektet har som mål å tilby en komplementær kompetansepakke og løsninger for å gi de regionale sjømatbedriftene et økonomisk løft med påfølgende vekst
i kystsamfunnet og en økning i forbrukerens bevissthet om utfordringer i det globale matmarkedet. Det vil bli en gjensidig kompetanseoverføring mellom bedrift og forskning som vil finne sted i små og mellomstore sjømatbedrifter som allerede er etablert og har en viss suksess og som dermed lettere kan tilpasse resultatene i sine interne strategier. Prosjektet vil være en metodepilot som kan benyttes til annen sjømat og i andre fiskerier. For å imøtekomme mangelen på markedsføring og kunnskap om fremtidige endringer i sjømatmarkedet vil dette prosjektet belyse noen viktige kvalitetstrinn i verdikjeden fra fangst til forbruk for å kunne skape en merkevare for et utvalg av sjømat fra Trøndelagskysten. Kvaliteter som
vil bli belyst og empirisk undersøkt er i) de helsemessige fordelene ved å spise sjømat, ii) geografisk opprinnelse knyttet til god kvalitet og smak, iii)bærekraftig og miljøvennlig produksjon, iv) innovasjon av produkter med
lengre holdbarhet og som er praktiske å tilberede. Samtidig vil kystens naturlige fortrinn bli fremhevet. Merkevaren vil i første omgang bli utviklet for
det regionale markedet, men kan like godt benyttes til eksport. Den utvalgte sjømaten som det skal utvikles en merkevare for i dette prosjektet er 1. kamskjell (Pecten maximus), 2. taskekrabbe (Cancer pagurus) og 3. blåskjell (Mytilus edulis). Kamskjell, krabbe og blåskjell skal høstes/fanges ved ulike lokaliteter på vestkysten av Norge, i hovedsak på Trøndelagskysten, men kan også skaffes fra utlandet som referansematerialet. Det er med to blåskjellbedrifter, en krabbebedrift og en kamskjell-bedrift i prosjektet.

prosjektdeltakere

prosjektleder
Inaktiv cristin-person

Marianne Østerlie

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Trond Stiklestad

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker

Arve Pettersen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker

Erik Skontorp Hognes

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker

Jørgen Lerfall

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
1 - 5 av 5