Cristin-prosjekt-ID: 415525
Sist endret: 23. oktober 2013, 16:44

Cristin-prosjekt-ID: 415525
Sist endret: 23. oktober 2013, 16:44
Prosjekt

Malingsgrad og fôringsmåter for norsk korn til fjørfe

prosjektleder

Birger Svihus
ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Landbruksfag

Emneord

Korn

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2000 Slutt: 31. desember 2002

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Malingsgrad og fôringsmåter for norsk korn til fjørfe

Sammendrag

Det er viktig å få ned kostnadene i den kraftfôrbaserte husdyrproduksjonen i Norge for å gjøre næringen mer konkurransedyktig i forhold til våre naboland. Husdyrproduksjonen er avtaker for rundt 90 % av kornet som produseres i Norge, og en mest mulig optimal bruk av kornet vil derfor være viktig for en kostnadseffektiv husdyrproduksjon.I fjørfenæringen tyder nyere forskning på at kornet kan utnyttes på en bedre måte ved at kornet gis i en mer grovmalt form eller som helt korn. Grovmaling vil redusere kostnaden til fôrproduksjon, og bruk av egenprodusert helt korn vil også redusere transportkostnader. Det er publisert en stor mengde forsøk som viser at fjørfe kan gis helt korn, men til tross for dette brukes helt korn bare sporadisk i Norge. I løpet av de siste årene har det også blitt publisert flere forsøk som viser en positiv effekt av en mer grov maling av kornet som inngår i kraftfôrblandinger til fjørfe. I første del av prosjektperioden gjennomføres litteraturstudier og forsøk i liten skala ved Institutt for husdyrfag, der ulike konsentratsammensetninger gis sammen med ulike sorter av hel hvete, bygg, havre og rughvete. Effekt av kråsstein testes også. Ny kunnskap testes deretter i stor skala, og kunnskapen kommersialiseres.

Vitenskapelig sammendrag

Det er viktig å få ned kostnadene i den kraftfôrbaserte husdyrproduksjonen i Norge for å gjøre næringen mer konkurransedyktig i forhold til våre naboland. Husdyrproduksjonen er avtaker for rundt 90 % av kornet som produseres i Norge, og en mest mulig optimal bruk av kornet vil derfor være viktig for en kostnadseffektiv husdyrproduksjon.I fjørfenæringen tyder nyere forskning på at kornet kan utnyttes på en bedre måte ved at kornet gis i en mer grovmalt form eller som helt korn. Grovmaling vil redusere kostnaden til fôrproduksjon, og bruk av egenprodusert helt korn vil også redusere transportkostnader. Det er publisert en stor mengde forsøk som viser at fjørfe kan gis helt korn, men til tross for dette brukes helt korn bare sporadisk i Norge. I løpet av de siste årene har det også blitt publisert flere forsøk som viser en positiv effekt av en mer grov maling av kornet som inngår i kraftfôrblandinger til fjørfe. I første del av prosjektperioden gjennomføres litteraturstudier og forsøk i liten skala ved Institutt for husdyrfag, der ulike konsentratsammensetninger gis sammen med ulike sorter av hel hvete, bygg, havre og rughvete. Effekt av kråsstein testes også. Ny kunnskap testes deretter i stor skala, og kunnskapen kommersialiseres.

Tittel

Structure of feed for poultry

prosjektdeltakere

prosjektleder

Birger Svihus

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 1 av 1