Sammendrag
Osteochondrose (OC)er et stort problem hos moderne slaktegriser. lidelsen
forekommer hos unge dyr i rask vekst, der hanndyr er mer utsatt enn hunndyr.
Siden 1970 har det vært en økning i forekomsten av OC, der griser som er
selektert for rask tilvekst og høg kjøttprosent er mest utsatt. OC er en
forstyrrelse i modnigen av celler i voksende brusk med påfølgende svikt i den
normale omdannelsen fra brusk til beinvev. Forandringene opptrer hyppigst i
brusken i kne- og albuledd, lendevirvlene og i underarmsbeinet. Tidlige tegn
på OC er funnet hos 1-dag gamle grisunger, mens kliniske symptomer viser seg
først når grisene veier 40-50 kg. Symptomene kan variere fra lettere halthet
med stive frambein, til problemer med å reise seg og smerte ved bevegelse. OC
er en multifaktoriell lidelse der både arv, miljø, driftsforhold, tilvekst og
fôring vil kunne påvirke utviklingen.
For å undersøke ernæringsfaktorer som kan påvirke forekomst og utvikling av
osteochondrose hos gris ble det utført en litteraturstudie og med bakgrunn i
denne vil følgende ernæringsfaktorer undersøkes:
Effekt av syre-base balanse
Effekt av sink og kobber
Effekt av fôringsintensitet og belastning
Vis fullstendig beskrivelse
Vitenskapelig sammendrag
Osteochondrose (OC)er et stort problem hos moderne slaktegriser. lidelsen
forekommer hos unge dyr i rask vekst, der hanndyr er mer utsatt enn hunndyr.
Siden 1970 har det vært en økning i forekomsten av OC, der griser som er
selektert for rask tilvekst og høg kjøttprosent er mest utsatt. OC er en
forstyrrelse i modnigen av celler i voksende brusk med påfølgende svikt i den
normale omdannelsen fra brusk til beinvev. Forandringene opptrer hyppigst i
brusken i kne- og albuledd, lendevirvlene og i underarmsbeinet. Tidlige tegn
på OC er funnet hos 1-dag gamle grisunger, mens kliniske symptomer viser seg
først når grisene veier 40-50 kg. Symptomene kan variere fra lettere halthet
med stive frambein, til problemer med å reise seg og smerte ved bevegelse. OC
er en multifaktoriell lidelse der både arv, miljø, driftsforhold, tilvekst og
fôring vil kunne påvirke utviklingen.
For å undersøke ernæringsfaktorer som kan påvirke forekomst og utvikling av
osteochondrose hos gris ble det utført en litteraturstudie og med bakgrunn i
denne vil følgende ernæringsfaktorer undersøkes:
Effekt av syre-base balanse
Effekt av sink og kobber
Effekt av fôringsintensitet og belastning
Vis fullstendig beskrivelse