Cristin-prosjekt-ID: 415527
Sist endret: 23. oktober 2013, 16:51

Cristin-prosjekt-ID: 415527
Sist endret: 23. oktober 2013, 16:51
Prosjekt

Effekt av ernæringsfaktorer på forekomst og utvikling av osteochondrose på gris.

prosjektleder

Dag Austbø
ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Husdyravl, oppdrett, forplantning

Emneord

Ernæring

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2000 Slutt: 31. desember 2003

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Effekt av ernæringsfaktorer på forekomst og utvikling av osteochondrose på gris.

Sammendrag

Osteochondrose (OC)er et stort problem hos moderne slaktegriser. lidelsen forekommer hos unge dyr i rask vekst, der hanndyr er mer utsatt enn hunndyr. Siden 1970 har det vært en økning i forekomsten av OC, der griser som er selektert for rask tilvekst og høg kjøttprosent er mest utsatt. OC er en forstyrrelse i modnigen av celler i voksende brusk med påfølgende svikt i den normale omdannelsen fra brusk til beinvev. Forandringene opptrer hyppigst i brusken i kne- og albuledd, lendevirvlene og i underarmsbeinet. Tidlige tegn på OC er funnet hos 1-dag gamle grisunger, mens kliniske symptomer viser seg først når grisene veier 40-50 kg. Symptomene kan variere fra lettere halthet med stive frambein, til problemer med å reise seg og smerte ved bevegelse. OC er en multifaktoriell lidelse der både arv, miljø, driftsforhold, tilvekst og fôring vil kunne påvirke utviklingen. For å undersøke ernæringsfaktorer som kan påvirke forekomst og utvikling av osteochondrose hos gris ble det utført en litteraturstudie og med bakgrunn i denne vil følgende ernæringsfaktorer undersøkes: Effekt av syre-base balanse Effekt av sink og kobber Effekt av fôringsintensitet og belastning

Vitenskapelig sammendrag

Osteochondrose (OC)er et stort problem hos moderne slaktegriser. lidelsen forekommer hos unge dyr i rask vekst, der hanndyr er mer utsatt enn hunndyr. Siden 1970 har det vært en økning i forekomsten av OC, der griser som er selektert for rask tilvekst og høg kjøttprosent er mest utsatt. OC er en forstyrrelse i modnigen av celler i voksende brusk med påfølgende svikt i den normale omdannelsen fra brusk til beinvev. Forandringene opptrer hyppigst i brusken i kne- og albuledd, lendevirvlene og i underarmsbeinet. Tidlige tegn på OC er funnet hos 1-dag gamle grisunger, mens kliniske symptomer viser seg først når grisene veier 40-50 kg. Symptomene kan variere fra lettere halthet med stive frambein, til problemer med å reise seg og smerte ved bevegelse. OC er en multifaktoriell lidelse der både arv, miljø, driftsforhold, tilvekst og fôring vil kunne påvirke utviklingen. For å undersøke ernæringsfaktorer som kan påvirke forekomst og utvikling av osteochondrose hos gris ble det utført en litteraturstudie og med bakgrunn i denne vil følgende ernæringsfaktorer undersøkes: Effekt av syre-base balanse Effekt av sink og kobber Effekt av fôringsintensitet og belastning

Tittel

Effects of nutritional factors on frequency and development of osteochondrosis in pigs

prosjektdeltakere

prosjektleder

Dag Austbø

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Awatif Aballi

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 2 av 2

Resultater Resultater

Nutritional factors leading to the development of osteochondrosis in pigs.

Aballi, Awatif; Austbø, Dag. 2001, 8th International Conference on Wilson Disease and Menkes Disease. NMBUPoster

Nutritional factors leading to the development of osteochondrosis in pigs.

Aballi, Awatif; Austbø, Dag. 2001, ?. NMBUVitenskapelig artikkel
1 - 2 av 2