Sammendrag
Praktisk talt alt kraftfôr blir i dag pelletert, da dette gir en økonomisk
gevinst i form av bedre næringsverdi og lettere håndtering. Imidlertid er
varierende og dårlig pelletskvalitet et uløst problem i norsk
kraftfôrproduksjon. Formålet med dette prosjektet er å få en bedre forståelse
av faktorer som påvirker pelletskvalitet, slik at kraftfôrindustrien kan få et
verktøy for å optimalisere pelletskvaliteten med tanke på teknisk kvalitet og
høy næringsverdi for dyra.
I første del av prosjektet vil vi arbeide med nøye definerte næringskomponenter
som stivelse, protein, fett og fiber, og studere samspill med
prosessbetingelser og samspillet mellom disse komponentene. I andre del av
prosjektet vil vi ta utgangspunkt i kunnskapen frembragt i førstedel til å
studere kraftfôrråvarers samspill med prosessbetingelser, og samspillet mellom
ulike råvarer. Fokus vil særskilt være på norskproduserte råvarer som er eller
vil bli betydelige komponenter av kommersielt kraftfôr. I disse studiene vil
tekniskkvalitet og næringsverdi være sentrale responsparametre. I tredje del
av prosjektet vil fokus være rettet mot utvikling av multivariate modeller som
kan brukes av industrien til å forutsi og optimalisere pelletskvalitet ved en
gitt råvaresammensetning.
Vis fullstendig beskrivelse
Vitenskapelig sammendrag
Praktisk talt alt kraftfôr blir i dag pelletert, da dette gir en økonomisk
gevinst i form av bedre næringsverdi og lettere håndtering. Imidlertid er
varierende og dårlig pelletskvalitet et uløst problem i norsk
kraftfôrproduksjon. Formålet med dette prosjektet er å få en bedre forståelse
av faktorer som påvirker pelletskvalitet, slik at kraftfôrindustrien kan få et
verktøy for å optimalisere pelletskvaliteten med tanke på teknisk kvalitet og
høy næringsverdi for dyra.
I første del av prosjektet vil vi arbeide med nøye definerte næringskomponenter
som stivelse, protein, fett og fiber, og studere samspill med
prosessbetingelser og samspillet mellom disse komponentene. I andre del av
prosjektet vil vi ta utgangspunkt i kunnskapen frembragt i førstedel til å
studere kraftfôrråvarers samspill med prosessbetingelser, og samspillet mellom
ulike råvarer. Fokus vil særskilt være på norskproduserte råvarer som er eller
vil bli betydelige komponenter av kommersielt kraftfôr. I disse studiene vil
tekniskkvalitet og næringsverdi være sentrale responsparametre. I tredje del
av prosjektet vil fokus være rettet mot utvikling av multivariate modeller som
kan brukes av industrien til å forutsi og optimalisere pelletskvalitet ved en
gitt råvaresammensetning.
Vis fullstendig beskrivelse