Cristin-prosjekt-ID: 415811
Sist endret: 20. januar 2004, 00:00

Cristin-prosjekt-ID: 415811
Sist endret: 20. januar 2004, 00:00
Prosjekt

Redusert risiko for mykotoksiner i norsk kveite

prosjektleder

Åsmund Bjørnstad
ved Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Planteforedling, hagebruk, plantevern, plantepatologi

Emneord

Kartlegging • Mykotoksiner • Soppgifter • Motstand

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2002 Slutt: 31. desember 2005

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Redusert risiko for mykotoksiner i norsk kveite

Sammendrag

Det blir lagt stadig større vekt på å produsere sunn og trygg mat. Analyser av norsk kveite har imidlertid vist til dels høyt innhold av mykotoksiner produsert av Fusarium-sopper. Vel halvparten av norsk kveite brukes til mat og resten til kraftfôr. Det er derfor grunn til å tro at mennesker og dyr i varierende grad eksponeres for helseskadelige mykotoksinnivåer. Resistens mot soppen er den beste bekjempingsformen, men slik resistens fins ikke i norsk kveite i dag. Innkrysningsarbeid foregår, men det genetiske grunnlaget for resistensen er lite kjent. Gjennom samarbeid med utenlandske miljø ønsker vi å utvikle DNA-markører for å effektivisere foredlingen. En ny analysemetodikk (PLS-regresjon) som har et stort potensial i genomforskning vil bli brukt. Både framtidig resistent og den nåværende mottakelige kveiten må analyseres for toksiner før levering for å hindre at kveite med høyt toksininnhold blir brukt til mat og fôr. Prosjektet skal fastlegge kvantitativ sammenheng mellom Fusarium-innhold vha. PCR og mykotoksiner som mulig grunnlag for hurtig-test i prøver av høsta kveite. Prosjektet vil kvantifisere effekten av klimatiske og agronomiske forhold som har betydning for utviklingen av Fusarium-angrep og mykotoksinutvikling, for å bruke dette i modeller for risiko og prognoser og som kan settes inn som forebyggende tiltak.

Vitenskapelig sammendrag

Det blir lagt stadig større vekt på å produsere sunn og trygg mat. Analyser av norsk kveite har imidlertid vist til dels høyt innhold av mykotoksiner produsert av Fusarium-sopper. Vel halvparten av norsk kveite brukes til mat og resten til kraftfôr. Det er derfor grunn til å tro at mennesker og dyr i varierende grad eksponeres for helseskadelige mykotoksinnivåer. Resistens mot soppen er den beste bekjempingsformen, men slik resistens fins ikke i norsk kveite i dag. Innkrysningsarbeid foregår, men det genetiske grunnlaget for resistensen er lite kjent. Gjennom samarbeid med utenlandske miljø ønsker vi å utvikle DNA-markører for å effektivisere foredlingen. En ny analysemetodikk (PLS-regresjon) som har et stort potensial i genomforskning vil bli brukt. Både framtidig resistent og den nåværende mottakelige kveiten må analyseres for toksiner før levering for å hindre at kveite med høyt toksininnhold blir brukt til mat og fôr. Prosjektet skal fastlegge kvantitativ sammenheng mellom Fusarium-innhold vha. PCR og mykotoksiner som mulig grunnlag for hurtig-test i prøver av høsta kveite. Prosjektet vil kvantifisere effekten av klimatiske og agronomiske forhold som har betydning for utviklingen av Fusarium-angrep og mykotoksinutvikling, for å bruke dette i modeller for risiko og prognoser og som kan settes inn som forebyggende tiltak.

Tittel

Reduced risks of mycotoxins in Norwegian wheat

prosjektdeltakere

prosjektleder

Åsmund Bjørnstad

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 1 av 1