Cristin-prosjekt-ID: 416462
Sist endret: 7. juni 2013, 08:54

Cristin-prosjekt-ID: 416462
Sist endret: 7. juni 2013, 08:54
Prosjekt

Marine omega-3 fettsyrer og helse. Bruk av system biologi i kontrollerte kostholdsintervensjonsstuder

prosjektleder

Stine Marie Ulven
ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved OsloMet - storbyuniversitetet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved OsloMet - storbyuniversitetet

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2008 Slutt: 31. juli 2013

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Marine omega-3 fettsyrer og helse. Bruk av system biologi i kontrollerte kostholdsintervensjonsstuder

Sammendrag

Inntak av fet fisk og tran fra torskelever har vært en del av et norsk sunt kosthold gjennom mange år på grunn av den gode tilgangen på fisk. Omega-3 fettsyrer fra torskelever blir benyttet av den norske næringsmiddelindustrien for å utvikle ny helseriktig mat for forbrukerne. For å forstå de helsegunstige effektene av torskeleverolje er det behov for økt kunnskap om den rolle genetiske og diett-relaterte faktorer i patogenese av kroniske sykdommer. Denne kunnskapen kan brukes for å utvikle nye strategier for næringsmiddelindustrien. Betennelse (inflammasjon) er den underliggende årsak til flere kroniske sykdommer. Omega-3 fettsyrer kan øke eller redusere gen-utrykket og proteinnivåer av henholdsvis anti og pro- inflammatoriske markører hos friske individer. Effekten av disse fettsyrene går trolig via kjernereseptorer, som er en viktig gruppe transkripsjonsfaktorer. Kjernereseptorene er med på å regulere både lipidmetabolismen og inflammatoriske prosesser og er dermed knyttet til regulering av makrofagenes funksjon. Makrofager spiller en særs viktig rolle i utvikling av både diabetes 2 og hjerte-kar sykdommer. Vår hypotese er at kost inntak av omega-3 PUFA induserer endringer i genekspresjon av sirkulerende perifere blod mononukleære celler og dermed har en innflytelse på hele kroppens fysiologi.

Vitenskapelig sammendrag

Inntak av fet fisk og tran fra torskelever har vært en del av et norsk sunt kosthold gjennom mange år på grunn av den gode tilgangen på fisk. Omega-3 fettsyrer fra torskelever blir benyttet av den norske næringsmiddelindustrien for å utvikle ny helseriktig mat for forbrukerne. For å forstå de helsegunstige effektene av torskeleverolje er det behov for økt kunnskap om den rolle genetiske og diett-relaterte faktorer i patogenese av kroniske sykdommer. Denne kunnskapen kan brukes for å utvikle nye strategier for næringsmiddelindustrien. Betennelse (inflammasjon) er den underliggende årsak til flere kroniske sykdommer. Omega-3 fettsyrer kan øke eller redusere gen-utrykket og proteinnivåer av henholdsvis anti og pro- inflammatoriske markører hos friske individer. Effekten av disse fettsyrene går trolig via kjernereseptorer, som er en viktig gruppe transkripsjonsfaktorer. Kjernereseptorene er med på å regulere både lipidmetabolismen og inflammatoriske prosesser og er dermed knyttet til regulering av makrofagenes funksjon. Makrofager spiller en særs viktig rolle i utvikling av både diabetes 2 og hjerte-kar sykdommer. Vår hypotese er at kost inntak av omega-3 PUFA induserer endringer i genekspresjon av sirkulerende perifere blod mononukleære celler og dermed har en innflytelse på hele kroppens fysiologi.

Metode

Randomisert kontrollert studiePlasma lipidomicsWhole genome transcriptomics

prosjektdeltakere

prosjektleder

Stine Marie Ulven

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved OsloMet - storbyuniversitetet

Inger Olaug Ottestad

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved OsloMet - storbyuniversitetet

Mari Myhrstad

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved OsloMet - storbyuniversitetet
1 - 3 av 3

Resultater Resultater

Marine n3 fatty acids and health. Use of systems biology in a randomized controlled dietary intervention study.

Myhrstad, Mari Charlotte; Ulven, Stine Marie; Holven, Kirsten Bjørklund; Borge, Grethe iren andersen; Kohler, Achim. 2012, Matprogrammets avslutningkonferanse. OSLOMET, UIO, NOFIMAPopulærvitenskapelig foredrag

Fish oil supplementation alters the plasma lipidomic profile and increases long-chain PUFAs of phospholipids and triglycerides in healthy subjects.

Ottestad, Inger; Hassani, Sahar; Borge, Grethe iren andersen; Kohler, Achim; Vogt, Kjell gjermund; Hyøtylainen, Tuulia; Oresic, Matej; Brønner, Kirsti Wettre; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie mfl.. 2012, PLOS ONE. NMBU, VTT, OSLOMET, UIO, TINE, NOFIMAVitenskapelig artikkel

Effect of the fat composition of a single high-fat meal on inflammatory markers in healthy young women.

Myhrstad, Mari; Narverud, Ingunn; Telle-Hansen, Vibeke Helen; Karhu, Toni; Bødtker-Lund, Daniel; Herzig, Karl-Heinz; Makinen, Markus; Halvorsen, Bente ; Retterstøl, Kjetil; Kirkhus, Bente mfl.. 2011, British Journal of Nutrition. OSLOMET, MILLS, OYS, UIO, NOFIMA, OUSVitenskapelig artikkel

Effect of marine n-3 fatty acids on circulating inflammatory markers in healthy subjects and subjects with cardiovascular risk factors.

Myhrstad, Mari; Retterstøl, Kjetil; Telle, Vibeke Helen; Ottestad, Inger; Halvorsen, Bente ; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie. 2011, Inflammation Research. LEGEMIDDEL, OSLOMET, UIO, OUSVitenskapelig oversiktsartikkel/review
1 - 4 av 4