Testutvalg
Et av målene for PsykTestBarn er å identifisere og vurdere måleegenskapene til samtlige tester for barn og unge som brukes i norsk praksis og forskning. Redaksjonen har til nå samlet inn navnene til over 120 tester som skal evalueres. Listen omfatter alle tester som ble rapportert brukt av norske psykologer i NPFs spørreundersøkelse (Vaskinn & Egeland, 2012; Vaskinn et al., 2010), tester som inngikk i Kunnskapssenterets prosjekt PsykTest, og tester som PsykTestBarns fagpanel har foreslått. I tillegg tar redaksjonen fortløpende imot forslag til relevante tester fra PsykTestBarns lesere.
Systematiske litteratursøk
RBUPs bibliotekarer setter opp søkestrategier for henholdsvis norsk og dansk/svensk dokumentasjon, og søker i databasene Norart, BIBSYS, SveMed+, CRIStin.no, Cochrane Library, PsycINFO, Medline, Embase og PubMed. Søkestrategiene inneholder ord og kombinasjoner av ord for testnavnet og for Norge, Sverige og Danmark.
Inklusjonskriterier
Alle publikasjoner av studier som har undersøkt og rapportert minst ett av følgende i skandinaviske utvalg:
- normdata for testen
- reliabilitet: indre konsistens, test-retest, interrater og endringssensitivitet
- validitet: samsvar med liknende testskårer, samsvar med referansestandard eller annet kriterium, og/eller faktorstruktur
I tillegg, og kun for norske versjoner testen, inkluderes publikasjoner som rapporterer gjennomsnittsskårer og/eller forekomster for henholdsvis generelle populasjoner og kliniske undergrupper.
Litteraturutvelgelse
Begge PsykTestBarn-forfatterne går gjennom samtlige abstracts uavhengig av hverandre og i henhold til PsykTestBarns inklusjonskriterier. Alle publikasjoner som minst én av forfatterne vurderer som relevant bestilles inn i fulltekst. Inklusjonsprosessen for fulltekstpublikasjoner er den samme som for abstracts. Hvis forfatterne er uenige om hvorvidt en artikkel skal inkluderes kobles redaktøren inn for å avgjøre spørsmålet.
Når litteraturen fra de systematiske søkene er gjennomgått kontakter PsykTestBarn-forfatterne relevante forskere, oversettere og rettighetshavere til den norske versjonen av testen, for om mulig identifisere ytterligere relevant dokumentasjon. Relevante forskere vil minimum være førsteforfattere av inkluderte publikasjoner fra det norske litteratursøket, men andre kjente eksperter kan også være aktuelle. Den litteraturen som kommer inn gjennom denne prosessen skal også vurderes i henhold til inklusjonskriteriene.
Psykometrivurdering
EFPAs Review model for the description and evaluation of psychological tests, versjon 4.2.6. kom ut i juli 2013 etter en omfattende revidering av 2008-utgaven (2013). EFPA-modellen inneholder retningslinjer for hva man skal legge vekt på i beskrivelser av tester og hvordan man skal vurdere psykometriske egenskaper. PsykTestBarn-metoden legger først og fremst vekt den delen av modellen som handler om vurdering av normer, reliabilitet og validitet.
Fagfellevurdering
Alle PsykTestBarn-artikler blir vurdert og kommentert av to uavhengige fagfeller. Forfatterne må forholde seg til fagfellenes og redaktørens tilbakemeldinger før artikkelen kan godkjennes og publiseres.