Cristin-prosjekt-ID: 446828
Sist endret: 26. august 2014, 13:13

Cristin-prosjekt-ID: 446828
Sist endret: 26. august 2014, 13:13
Prosjekt

Lokale spiseklare produkter - mattrygghet langs hele verdikjeden

prosjektleder

Lisbeth Mehli
ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2012 Slutt: 31. desember 2014

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Lokale spiseklare produkter - mattrygghet langs hele verdikjeden

Vitenskapelig sammendrag

Lokale, spiseklare matprodukter, særlig sushi og salatblandinger, er et vekstmarked. Produktene har likhetstrekk hva angår hvilke patogener som kan forekomme: Aeromonas, Listeria og Stafylokokkus aureus. Prosjektet skal bidra til økt mattrygghet gjennom fareanalyse på hele verdikjeden basert på målrettede analyser og lagringsforøk. Analysene innbefatter studier av produktenes mikrobielle økologi, påvisning av mulige smitteveier, utredning av kunnskap om håndtering av spiseklare produkter i verdikjeden og lagringsforsøk hvor elementer av hinderteknologi brukes. Melkesyrebakterienes betydning ved forringelse av røkt/gravet laks og eventuelle patogenhemmende evne skal undersøkes gjennom lagringsforsøk. Hvert verdikjedeledd gjennomfører normalt fareanalyse for sitt ansvarsområde, og vi kjenner ikke til tidligere forsøk på å bruke fareanalyse på hele verdikjeden fra råvare til forbruker. Prosjektet skal bygge et regionalt nettverk innenfor mattrygghet.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Lisbeth Mehli

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Anita Nordeng Jakobsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Hanne Karlsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 3 av 3