Cristin-prosjekt-ID: 475950
Sist endret: 9. juli 2015, 10:28

Cristin-prosjekt-ID: 475950
Sist endret: 9. juli 2015, 10:28
Prosjekt

Fleksibelt samspill mellom el-kraft og termiske energi i framtidens smarte energisystem

prosjektleder

Erik Trømborg
ved Miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Handelshøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 4.500.000
  • Norges forskningsråd
    Prosjektkode: 226260

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2013 Slutt: 31. desember 2016

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Fleksibelt samspill mellom el-kraft og termiske energi i framtidens smarte energisystem

Populærvitenskapelig sammendrag

FLEXELTERM skal analysere hvordan termisk energi kan utnyttes i samspill med elsystemet for å øke verdien av energiressursene. Målet er å gi økt lønnsomhet i utnyttelsen av nasjonale ressurser for kraft og varme, og bedre forsyningssikkerhet for samfunnet. WP1. Teknologiutvikling

 

Det er utarbeidet en oversikt over nett-tariffer i Norge og gjort analyser av hvordan spesielt hvordan effektleddet påvirker bruken av el-kjeler i fjernvarmeanlegg. Vi har videre analysert hvordan bruk av el-kjel påvirkes av nett-leie, variasjon i kraftpris og kostnader for spisslast.

 

Det er videre foretatt en spørreundersøkelse om bruk av termisk lager i nær- og fjernvarmeanlegg og opplysninger fra denne undersøkelsen er brukt i analyser av hvordan bruk av lager i varmesystemer påvirker lønnsomhet, bruk av el og spisslast mv.

 

I samarbeid med VTT i Finland gjøres det en analyse av hvordan teknologiske kan påvirke kostnader og potensiale for fornybare termiske systemer for produksjon av varme og kraft/varme i Norden. Analysen vil ferdigstilles 1. kvartal 2015.

 

 

 

WP2. Fleksibilitet og samspill

 

Det er gjort analyser av effekter av ulike scenarier for konvertering av olje- og el-kjeler. Et økende Nordisk kraftoverskudd og mer fornybar kraftproduksjonskapasitet forventes å gi lavere og mer varierende kraftpriser framover. Bruk av el-kjeler i til oppvarming kan bli mer lønnsomhet og elkjeler kan når de inngår i termiske systemer som kan bruke flere varmekilder, bidra til fleksibilitet i et framtidig energisystem med mye ikke-regulerbar kraftproduksjon. Resultatene, som er basert på analyser av den norske varmesektoren, viser at i år med høy krafttilgang og lavt forbruk vil verdien av variabel fornybar påvirkes vesentlig av muligheten til å dumpe kraft i varmemarkedet. På samme måte vil muligheten til å redusere kraftbehovet i varmemarkedet i et kaldt og tørt år bidra til økt sikker kraftforsyning uten at verdien til variabel fornybar senkes mye. I et langtidsperspektiv vil det å sørge for høy grad av fleksibilitet i varmemarkedet derfor muliggjøre mer bruk av variable fornybare energikilder og dermed gi et renere energisystem. Dette arbeidet er publisert.

 

Data for varmesektorene i de øvrige nordiske landene er i stor grad samlet inn og vil danne grunnlaget for spesifiseringen av varme og kraftmarkedene på Nordisk nivå i energimarkedsmodellen Balmorel som ventes å være ferdig i løpet av første halvår 2015

 

 

 

WP3. Rammevilkår

 

Kvantitative og kvalitative data fra aktører i fjernvarme- og nærvarmebransjen i Norge er samlet inn for å kartlegge potensialet og utfordringer i sektoren. Status og utvikling av fjernvarmesektorene i Danmark, Sverige og Norge er beskrevet og skal inngå i en analyse av hvordan historiske forskjeller i organisering, politikk, kostnader og inntekter forklarer forskjeller i utvikling på nordisk basis. Arbeidet var planlagt sluttført høsten 2014, men ventes nå å bli ferdig i løpet av første halvår 2015.

Vitenskapelig sammendrag

Prosjektets skal gi kunnskap som bidrar til et effektivt samspill mellom termiske energi og kraftsystemet. Tilgangen på fornybar kraft varierer mye, og vil variere enda mer i framtiden ved en videre utbygging av vindkraft og uregulert vannkraft. Fleksible termiske systemer kan bruke kraft i perioder med store kraftoverskudd, og erstatte kraftforbruket med biobrensel, eventuelt selv produsere kraft (CHP), i situasjoner med mindre tilgang på fornybar kraft

 

Prosjektets hovedmål er å analysere hvordan et fle ksibel samspill mellom kraftsystemet og termisk energi kan gi økt lønnsomhet i utnyttelsen av nasjonale energiressurser og bedret forsyningssikkerhet. Prosjektet vil omfatte hele det nordiske energisystemet, men med størst vekt på Norge. Hovedmålet nås gj ennom delmål innen kartlegging av nødvendig teknologiutvikling av termiske systemer, analyser av samspillseffekter i det nordiske energimarkedet og av behov for endringer i regulatoriske bestemmelser og incentiver for å få en effektiv miks av fornybar ene rgiproduksjon i framtidens smarte energisystem.

 

Prosjektet gjennomføres som et samarbeidsprosjektet mellom sentrale aktører innen kraft, varme og system/nett i samarbeid med FOU partnere i Norge, Danmark og Sverige. Operativ kompetanse fra bransjen vil s ammen med FOU-kompetanse på internasjonalt nivå skal sikre relevans og kvalitet i prosjektet.

 

 

Resultatene vil bidra til en mer effektiv ressursbruk og bedre samspillet mellom energibærere i framtidens energisystem med med større innslag av uregulerbar energi. Prosjektet er det første som gjør en en helhetlig og detaljert analyse av samspillet mellom kraftsystemet og termisk energi på nasjonalt og nordisk plan. Prosjektet vil bidra til innovasjon gjennom bedre teknologi- og investeringsbeslutninger, b edre utnyttelse av nasjonale energiressurser og et grunnlag for bedre rammevilkår tilpasset fremtidens energisystem.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Erik Trømborg

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Eli Sandberg

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 2 av 2

Resultater Resultater

Styrket energisystem gjennom smart samspill mellom kraft og termisk energi. Sluttrapport fra forskningsprosjektet Flexelterm.

Trømborg, Erik; Bolkesjø, Torjus Folsland; Havskjold, Monica; Kirkerud, Jon Gustav; Sandberg, Eli; Kipping, Anna ; Tveten, Åsa Grytli. 2017, NMBURapport
1 - 1 av 1