Cristin-prosjekt-ID: 508231
Sist endret: 10. mars 2016, 18:16

Cristin-prosjekt-ID: 508231
Sist endret: 10. mars 2016, 18:16
Prosjekt

Studentaktiv forskning

prosjektleder

Anna-Lena Kjøniksen
ved Høgskolen i Østfold

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Høgskolen i Østfold

Kategorier

Prosjektkategori

  • Grunnforskning

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2016 Slutt: 31. desember 2018

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Studentaktiv forskning

Vitenskapelig sammendrag

Involvering av bachelorstudenter i reelle forskningsprosjekter er utfordrende. I eksperimentelle fag er det enkleste ofte å bruke studentene som "labbslaver", ved å lære dem opp til å utføre enkle rutinemålinger på labben. Dette dekker forskerens behov for innsamling av måledata, men gir ikke nødvendigvis studenten et godt læringsutbytte knyttet til forskning. Rutinemessig arbeid er dessuten sjeldent egnet til å skape entusiasme og motivasjon for forskningen.

I dette prosjektet ønsker vi å involvere bachelorstudenter i et tverrfaglig, internasjonalt forskningsprosjekt der datainnsamlingen er lite rutinepreget, og studentene kan involveres i flere aspekter rundt forskningsprosjektet. Studentene skal presenteres for et internasjonalt mysterium, som man ennå ikke har funnet en god vitenskapelig forklaring på.

Hessdalen er en liten fjellbygd nord for Røros med ca 140 innbyggere. Lys av ukjent opprinnelse har blitt observert i denne dalen i mange årtier. Lignende lys er også kjent fra andre lokaliteter (bl.a. Mexico og Australia), og de har mange likhetstrekk med lys som har blitt observert i forbindelse med vulkanutbrudd og jordskjelv. Lysene varierer i størrelse, lysintensitet, og farge. Noen ganger står de stille, andre ganger beveger de seg raskt over himmelen. Lysene kan vare fra under ett sekund til over en time, og de har blitt observert fra rett over bakkenivå til høyt på himmelen. Fenomenet har også blitt detektert med radar. Tidligere observasjoner har vist at lysene ikke kommer fra en kjent kilde, og de er heller ikke et resultat av en optisk illusjon. Formålet med forskningsprosjektet er å finne den fysiske mekanismen som forårsaker disse lysene. Dokumentasjon av fenomenet ved hjelp av en kombinasjon av teknikker kombinert med kartlegging av geologiske og atmosfæriske forhold i området kan forhåpentligvis hjelpe oss med å løse denne gåten. Dette er et grunnforskningsprosjekt, og det er derfor vanskelig å forutsi hvilke nytteverdier resultatene av forskningen vil føre med seg. Et aspekt som er meget interessant er imidlertid å finne energikilden som gir opphav til dette fenomenet.

prosjektdeltakere

prosjektleder
Aktiv cristin-person

Anna-Lena Kjøniksen

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Høgskolen i Østfold

Erling Petter Strand

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Høgskolen i Østfold

Bjørn Gitle Hauge

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Høgskolen i Østfold
1 - 3 av 3