Cristin-prosjekt-ID: 529375
Registrert av: REK Sist endret: 4. januar 2017, 00:00 Sist endret av: REK

Cristin-prosjekt-ID: 529375
Registrert av: REK Sist endret: 4. januar 2017, 00:00 Sist endret av: REK
Prosjekt

Forebygging av jernmangelanemi: Evaluering av amarant gryn supplementering til 24.0-59.9 måneder gamle barn i sør-Etiopia, et randomisert kontrollert forsøk

prosjektleder

Alemselam Orsango
ved Universitetet i Bergen

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Universitetet i Bergen

Godkjenninger

  • Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) - 2016/2034

Kategorier

Prosjektkategori

  • Bidragsprosjekt

Helseprosjekttype

Annet klinisk behandlingsstudium

Tidsramme

Avsluttet
Start: 31. desember 2016 Slutt: 3. september 2018

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Forebygging av jernmangelanemi: Evaluering av amarant gryn supplementering til 24.0-59.9 måneder gamle barn i sør-Etiopia, et randomisert kontrollert forsøk

Populærvitenskapelig sammendrag

Jernmangelanemi hos barn er et stort problem i fattige land blant annet pga av lite variasjon og mat med lavt innhold av viktige mikroernæringsstoffer. Forskningen skal gi kunnskap om anemiforholdene blant barn i sør-Etiopia, og om det lokalt tilgjengelige amarantgrynet kan ha gunstig effekt på helsen til barn sammenliknet med annen tradisjonelt brukt mat. Fra en undersøkelse på mer enn 340 barn mellom 2 og 5 år skal 100 barn med mild og moderat jernmangelanemi identifiseres for deltagelse i et ernæringsforsøk. Barna skal tilfeldig deles inn i 2 grupper som daglig enten får 150g brød med 70% amarant og 30% kikerter eller 100% maismel. Dette skal bakes i separate bakerier og distribueres slik at distributør og mottaker ikke vet hvilket brød de får (såkalt blindet). Da amarant har en svært gunstig mikroernæringsstoffprofil (4* så mye jern som i mais) så er vår hypotese at det gitt systematisk over en 6 måneders periode vil bedre gjennomsnittlig hemoglobin med 0,7 mg/dl.

Tittel

Forebygging av jernmangelanemi: Evaluering av amarant gryn supplementering til 24.0-59.9 måneder gamle barn i sør-Etiopia, et randomisert kontrollert forsøk

Populærvitenskapelig sammendrag

Jernmangelanemi hos barn er et stort problem i fattige land blant annet pga av lite variasjon og mat med lavt innhold av viktige mikroernæringsstoffer. Forskningen skal gi kunnskap om anemiforholdene blant barn i sør-Etiopia, og om det lokalt tilgjengelige amarantgrynet kan ha gunstig effekt på helsen til barn sammenliknet med annen tradisjonelt brukt mat. Fra en undersøkelse på mer enn 340 barn mellom 2 og 5 år skal 100 barn med mild og moderat jernmangelanemi identifiseres for deltagelse i et ernæringsforsøk. Barna skal tilfeldig deles inn i 2 grupper som daglig enten får 150g brød med 70% amarant og 30% kikerter eller 100% maismel. Dette skal bakes i separate bakerier og distribueres slik at distributør og mottaker ikke vet hvilket brød de får (såkalt blindet). Da amarant har en svært gunstig mikroernæringsstoffprofil (4* så mye jern som i mais) så er vår hypotese at det gitt systematisk over en 6 måneders periode vil bedre gjennomsnittlig hemoglobin med 0,7 mg/dl.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Alemselam Orsango

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Universitetet i Bergen

Eskindir Loha

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Hawassa University

Bernt Lindtjørn

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Bergen

Ingunn Marie Stadskleiv Engebretsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Bergen
1 - 4 av 4