Populærvitenskapelig sammendrag
Vi vil gjennomføre en 2-års randomisert kontrollert studie av karbohydrater, både kvalitet og kvantitet, og endring i kroppsfett og kostvaner på lengre sikt ("CARBFUNC"), på inntil 250 kvinner og menn med fedme i Bergen og Oslo. De fordeles tilfeldig til ulike helsefremmende kosthold med moderat energi: 1) lavfett høykarbohydrat med primært melbasert og nøkkelhullmerket mat, 2) lavfett høykarbohydrat basert på minimalt bearbeidede karbohydrater (ikke-melbaserte helkornsprodukter), og 3) høyfett lavkarbohydrat hvor fett erstatter karbohydrater. Deltakerne vil gjennomføre 5-dagers kostregistreringer før studiestart og etter 2, 4, 6, 12 og 24 måneder. Ved disse tidspunktene svarer deltakerne på spørreskjema om kosthold, livskvalitet, motivasjon, tretthet, mage/tarmsymptomer, appetitt og fysisk aktivitet, det samles inn blod, urin og feces, og det måles kroppsvekt, fettmasse, fysisk aktivitet, indirekte kalorimetri, og sirkulerende insulin etter inntak av et sammensatt måltid.
Vis fullstendig beskrivelse