Målet med prosjektet er å implementere et nasjonalt kompetanse- og opplæringssystem for svømming, selvberging og livredning. Målgruppe er elever, studenter, lærere, foreldre, aktivitetsledere, veiledere og andre som ferdes på, ved eller i vann. Undersøkelser viser at øving i vann for det meste foregår innendørs, mens nesten alle ulykkene skjer ute. I prosjektet er det derfor sentralt å øve i autentiske omgivelser som bølger, strøm og kaldt vann.
Ved å lage et nasjonalt og transparent system for opplæring og dokumentasjon av kompetanse kan en sikre at brukere vet hva de skal kunne, og forstår hva som forventes av dem. Ved å registere i VÅTTKORT- basen sikrer en at dette er satt i system og at en kan dokumentere brukerens kompetanse.
Dette kan hjemles i internkontrollforskriften (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-12-06-1127) som lovpålegger brukere å ha et system for kontinuerlig og systematisk Helse- Miljø og Sikkerhetsarbeid.
Internkontrollforskriftens §5. peker på at skal kompetanse være dokumentert. Dette vil dessuten være fornuftig både med tanke på samfunnsikkerhet og utdanning.
I prosjektet finnes det åpne emneplaner om innhold (https://www.padling.no/livredning/) Nye brukere får opplæring blir de registert i VÅTTKORT-basen til Norges Padleforbund og det er sikret en progresjon.
I databasen finnes det ca. 250 000 registerte brukere hovedsakling innen padling.
Opplæring- og dokumentasjonsystemet er bygd opp hierarkisk og veileder livredning kan holde alle kurs og dele ut alle kompetansebevis. Aktvitetsleder kan utdanne og registere på nivå intro- og grunnkurs.
Kursporteføljen blir da slik: introduksjonskurs -> grunnkurs -> akuttførstehjelperskurs -> aktvitetslederkurs -> veilederkurs. Mellom trinnene kan en i tillegg lage temakurs som sikkerhetskurs, strømmende vann, bølger, isredning, førstehjelp og HMS kurs.
Malen er følger VÅTTKORT kompetansestige til Norges Padleforbund. https://www.padling.no/vaattkort/
Norges Padleforbund (NPF) eier databasen og vil også ha rettighetene tilknyttet denne. VÅTTKORT er solid utprøvd innen padling, og tilsvarende systemer finnes også i andre land. VÅTTKORT Livredning ledes av NTNU og Norges Padleforbund. Redningsselskapet er samarbeidspartner, og er med å utvikle og kvalitetssikre kursstigen.
NTNU v/ prosjektleder kan fjerne eller legge til prosjektdeltakere. Opplæringssystemet er et frivillig system for brukere.