Cristin-prosjekt-ID: 614510
Sist endret: 3. februar 2020 14:23

Cristin-prosjekt-ID: 614510
Sist endret: 3. februar 2020 14:23
Prosjekt

Innovative and sustainable exploitation of plant proteins in future foods - FoodProFuture - 267858

prosjektleder

Anne Kjersti Uhlen
ved Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 45.664.000
  • Norges forskningsråd
    Prosjektkode: 267858

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Landbruksfag

Emneord

Konsument og marked • LCA • Plantedyrking • Forbrukeratferd • Matvitenskap

Kategorier

Prosjektkategori

  • Anvendt forskning

Kontaktinformasjon

Telefon
67232814
Sted
Anne Kjersti Uhlen

Tidsramme

Aktivt
Start: 1. april 2017 Slutt: 31. mars 2021

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Innovative and sustainable exploitation of plant proteins in future foods - FoodProFuture - 267858

Vitenskapelig sammendrag

FoodProFuture har som mål å utvikle en kunnskapsplattfrom for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster til gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold. Slike produkter er helt sentrale i skiftet mot et mer bærekraftig kosthold med reduserte miljøavtrykk og bedre helse for store befolkningsgrupper. Kunnskapsplattformen vil gjøre det mulig å produsere bærekraftige plantebaserte produkter av høy kvalitet, noe som gir muligheter for økonomisk gevinst både i landbruket og i matindustrien.

Prosjektet vil ah fokus på vekster som kan dyrkes under norske forhold (belgvekster og havre), samt sidestrømmer fra korn, potet og raps. Gjennom å fremskaffe og kombinere nye kunnskaper om dyrking, kvalitetsegenskaper hos råvarene og innovative prosesseringsmetoder, skal det lages helseriktige modell-produkter med høy sensorisk kvalitet. Funksjonelle og sensoriske egenskaper av aktuelle proteinrike ingredienser og modellprodukter skal studeres. Prosjektet vil gi kunnskap om helse og sikkerhetsaspekter ved plantebaserte produkter, og miljøkonsekvenser av hele matvaresystemet fra primærproduksjon til forbruker vil bli vurdert. Prosjektet vil gi ny innsikt om forbrukeres krav til plantebaserte produkter og markeder, og avdekke aktuelle barrierer i matsystemet (landbruk, forbrukere, industri) som blokkerer dreining. Økt forståelse av norske forbrukeres holdninger til proteinrike plantebaserte produkter og hvilke utfordringer dette gir matindustrien, er helt avgjørende for å få til et skifte mot et mer bærekraftig kosthold.

Tittel

Innovativ og bærekraftig utnyttelse av planteprotein i fremtidens matprodukter - FoodProFuture - 267858

prosjektdeltakere

prosjektleder

Anne Kjersti Uhlen

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Anna Birgitte Milford

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi

Katja-Maria Prexl

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA
Aktiv cristin-person

Annechen Bahr Bugge

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

Paula Alejandra Varela-Tomasco

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA
1 - 5 av 12 | Neste | Siste »

Resultater Resultater

Belgvekster i kostholdet, muligheter og utfordringer .

Devold, Tove Gulbrandsen. 2019, Klimavennlig mat: Proteiner fra planter i framtidens matprodukter . NMBUPopulærvitenskapelig foredrag

Det grønne skiftet - Ny meierigigant satser på plantebasert.

Bugge, Annechen Bahr. 2020, OSLOMETIntervju

Is dehulling of peas and faba beans necessary prior to dry fractionation for the production of protein- and starch-rich fractions? Impact on physical properties, chemical composition and techno-functional properties.

do Carmo, Cátia Saldanha; Silventoinen, Pia; Nordgård, Catherine Taylor; Poudroux, Claire; Dessev, Tzevetelin; Zobel, Hanne; Holtekjølen, Ann Katrin; Draget, Kurt Ingar; Holopainen-Mantila, Ulla; Knutsen, Svein Halvor mfl.. 2020, Journal of Food Engineering. VTT, NTNU, VIPHIVP, NOFIMAVitenskapelig artikkel

Familien King kutter ned på kjøttet - for klimaets del.

Bugge, Annechen Bahr. 2020, OSLOMETIntervju

Norsk proteinproduksjon til mat og fôr.

Waalen, Wendy; Abrahamsen, Unni. 2019, NIBIOIntervju
1 - 5 av 77 | Neste | Siste »