Cristin-resultat-ID: 1057348
Sist endret: 2. juni 2017, 13:23
NVI-rapporteringsår: 2013
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2014

Alternative methods for combining information about products, consumers and consumers' acceptance based on path modelling

Bidragsytere:
  • Elena Menichelli
  • Margrethe Hersleth
  • Trygve Almøy og
  • Tormod Næs

Tidsskrift

Food Quality and Preference
ISSN 0950-3293
e-ISSN 1873-6343
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2014
Publisert online: 2013
Volum: 31
Hefte: 1
Sider: 142 - 155

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-84885085788
Isi-ID: 000326427100019

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Alternative methods for combining information about products, consumers and consumers' acceptance based on path modelling

Sammendrag

In consumer studies the collected consumer data are often of different nature (demographic variables, attitudes and habits). Usually these data are considered all together when modelling consumer acceptance patterns, even though there may exist interesting relations between groups of consumer characteristics. The objective of this paper is thus to propose methodology for relating the different types of consumer characteristics data to each other and to the consumers’ acceptance, when also product information is available. Focus is given to the possible approaches for pre-processing and combining data sets with different dimensions in a path modelling context. Considerations about advantages and limitations are given. The study is general in nature and can be applied to preference mapping, conjoint analysis and their combination. The different approaches are illustrated by data from a consumer test on chocolate, comprising several types of information about consumers.

Bidragsytere

Elena Menichelli

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Realfag og teknologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Margrethe Hersleth

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Trygve Almøy

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Tormod Næs

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Københavns Universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA
1 - 4 av 4