Cristin-resultat-ID: 1144711
Sist endret: 30. oktober 2017, 11:05
NVI-rapporteringsår: 2014
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2014

Forming MOFs into spheres by use of molecular gastronomy methods

Bidragsytere:
  • Aud I. Spjelkavik
  • Aarti Arya
  • Swapnil Divekar
  • Terje Didriksen og
  • Richard Blom

Tidsskrift

Chemistry - A European Journal
ISSN 0947-6539
e-ISSN 1521-3765
NVI-nivå 2

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2014
Volum: 20
Hefte: 29
Sider: 8973 - 8978

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-84903978022

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Forming MOFs into spheres by use of molecular gastronomy methods

Sammendrag

A novel method utilizing hydrocolloids to prepare nicely shaped spheres of metal-organic frameworks (MOFs) has been developed. Microcrystalline CPO-27-Ni particles are dispersed in either alginate or chitosan solutions, which are added dropwise to solutions containing, respectively, either divalent group 2 cations or base that act as gelling agents. Well-shaped spheres are immediately formed, which can be dried into spheres containing mainly MOF (>95 wt %). The spheronizing procedures have been optimized with respect to maximum specific surface area, shape, and particle density of the final sphere. At optimal conditions, well-shaped 2.5-3.5 mm diameter CPO-27-Ni spheres with weight-specific surface areas

Bidragsytere

Aud I. Spjelkavik

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Prosessteknologi ved SINTEF AS

Aarti Arya

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved India

Swapnil Divekar

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved India

Terje Didriksen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Prosessteknologi ved SINTEF AS

Richard Blom

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Prosessteknologi ved SINTEF AS
1 - 5 av 5