Cristin-resultat-ID: 1257235
Sist endret: 12. februar 2024, 14:54
Resultat
Rapport
2015

Holdbarhet på klippfisk. Forbedret prosedyre for prøveuttak (AP1)

Bidragsytere:
  • Grete Elisabeth Lorentzen
  • Jørn-Owe Johansen
  • Agnar Holten Sivertsen
  • Martin Hansen Skjelvareid
  • Bjørn Gundersen og
  • Mette Serine Wesmajervi Breiland

Utgiver/serie

Utgiver

Nofima AS

Serie

Nofima rapportserie
ISSN 1890-579X

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2015
Hefte: 27/2015
Antall sider: 12
ISBN: 978-82-8296-306-0
Revidert utgave
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Holdbarhet på klippfisk. Forbedret prosedyre for prøveuttak (AP1)

Sammendrag

Holdbarhet på klippfisk er et tema både klippfiskindustrien og kjøpere av klippfisk ønsker mer kunnskap om. Det har spesielt vært knyttet interesse til holdbarhet ved lagring ved forhøyet temperatur fordi distribusjon og salg i enkelte markeder skjer uten kjøling. Dette var bakgrunnen for prosjektet «holdbarhet på klippfisk». Denne rapporten refererer til den første arbeidspakken der «forbedring av prosedyre for prøveuttak» er målet. I henhold til internasjonalt regelverk er klippfisk holdbar forutsatt fravær av misfarging. Klippfisk som er lagret feil kan enten være farget rød eller brun / svart. Dette skyldes hhv rød- og brunmidd. For å bestemme nivået rød- og brunmidd må det tas ut en prøve. Siden misfarging på klippfisk forekommer ujevnt vil sted for prøveuttak være avgjørende for resultatet av analysen. Resultater fra dette forsøket viser at det er cirka 50 % større sannsynlighet for at rødmidd blir først synlig på buklappene, dette kan forklares ved at betingelser for vekst i dette området er bedre enn for øvrige deler på klippfisken. Videre må prøveuttak (snittmålinger) for bestemmelse av antall rødmidd i klippfisk tas i overflaten av buklappene, ikke dypere enn 4 mm. Snittmålinger for bestemmelse av antall brunmidd i klippfisk må også tas i overflaten, ikke dypere enn 4 mm. På grunn av variasjoner i forekomst mellom klippfisk fra samme parti, bør det tas ut flere klippfisk for analyse for fastsetting av nivå rød- og brunmidd. Med bakgrunn i observerte variasjoner foreslår vi et uttak på 5 klippfisk pr parti.

Bidragsytere

Grete Elisabeth Lorentzen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Jørn-Owe Johansen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Diverse norske bedrifter og organisasjoner

Agnar Holten Sivertsen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA
Aktiv cristin-person

Martin Hansen Skjelvareid

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Bjørn Gundersen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »