Cristin-resultat-ID: 1464869
Sist endret: 25. januar 2018, 14:29
NVI-rapporteringsår: 2017
Resultat
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review
2017

Deoxynivalenol Exposure in Norway, Risk Assessments for Different Human Age Groups

Bidragsytere:
  • Leif Sundheim
  • Inger Therese L. Lillegaard
  • Christiane Kruse Fæste
  • Anne Lise Brantsæter
  • Guro Brodal og
  • Gunnar Sundstøl Eriksen

Tidsskrift

Toxins
ISSN 2072-6651
e-ISSN 2072-6651
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig oversiktsartikkel/review
Publiseringsår: 2017
Volum: 9
Hefte: 2
Artikkelnummer: 46
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85011990702

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Deoxynivalenol Exposure in Norway, Risk Assessments for Different Human Age Groups

Sammendrag

Deoxynivalenol (DON) is the most common mycotoxin in Norwegian cereals, and DON is detected in most samples of crude cereal grain and cereal food commodities such as flour, bran, and oat flakes. The Norwegian Scientific Committee for Food Safety assessed the risk for adverse effects of deoxynivalenol (DON) in different age groups of the domestic population. This review presents the main results from the risk assessment, supplemented with some recently published data. Impairment of the immune system together with reduced feed intake and weight gain are the critical effects of DON in experimental animals on which the current tolerable daily intake was established. Based on food consumption and occurrence data, the mean exposure to DON in years with low and high levels of DON in the flour, respectively, were in the range of or up to two times the Tolerable Daily Intake (TDI) in 1-year-old infants and 2-year-old children. In years with high mean DON concentration, the high (95th-percentile) exposure exceeded the TDI by up to 3.5 times in 1-, 2- , 4-, and 9-year-old children. The assessment concluded that exceeding the TDI in infants and children is of concern. The estimated dietary DON intakes in adolescent and adult populations are in the range of the TDI or below, and are not a health concern. Acute human exposure to DON is not of concern in any age group.

Bidragsytere

Leif Sundheim

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Norsk institutt for bioøkonomi

Inger Therese Laugsand Lillegaard

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Inger Therese L. Lillegaard
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø

Christiane Kruse Fæste

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Forskningsgruppe toksinologi ved Veterinærinstituttet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø

Anne Lise Brantsæter

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Smittevern ved Folkehelseinstituttet

Guro Brodal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »