Cristin-resultat-ID: 1531030
Sist endret: 15. januar 2018 13:22
NVI-rapporteringsår: 2017
Resultat
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2017

A Review of Intellectual Property Rights in Food Biotechnology

Bidragsytere:
  • Hans Morten Haugen og
  • Ola Westengen

Bok

Reference Module in Food Science
ISBN:
  • 978-0-08-100596-5

Utgiver

Elsevier
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Publiseringsår: 2017
Sider: 1 - 5
ISBN:
  • 978-0-08-100596-5

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Samfunnsvitenskap • Rettsvitenskap

Emneord

Sosiale menneskerettigheter • Immaterialrett

Fagfelt (NPI)

Fagfelt: Rettsvitenskap
- Fagområde: Samfunnsvitenskap

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

A Review of Intellectual Property Rights in Food Biotechnology

Sammendrag

With the objective to promote increased investments in biotechnology for food production, the patent legislations in several countries were amended in the 1980 in order to encourage increased private sector's involvement. In the same period, the role of the public sector in agricultural research and extension has stagnated. First, we analyze the current IPR landscape for biotechnology. Second, we discuss the role of IPRs in the ongoing consolidation in the biotechnology industry. Finally, we discuss implications of IPRs and the related consolidation and power structure for farmers' rights and food security. We find that there are reasons for concerns for the control exercised by the companies, both due to the individual patents, the total amount of patents (patent thickets) and the power exercised through increased corporate control.

Bidragsytere

Aktiv cristin-person

Hans Morten Haugen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag ved VID vitenskapelige høgskole

Ola Westengen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 2 av 2

Resultatet er en del av Resultatet er en del av

Reference Module in Food Science.

Smithers, Geoffrey. 2017, Elsevier. Vitenskapelig antologi/Konferanseserie
1 - 1 av 1