Cristin-resultat-ID: 1540782
Sist endret: 14. mars 2018, 14:25
NVI-rapporteringsår: 2017
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2017

Effects of soil type and fertilization on yield, chemical parameters, sensory quality and consumer preference of swede (Brassica napus L. ssp. rapifera)

Bidragsytere:
  • Mette Thomsen
  • Hugh Riley
  • Grethe Iren Andersen Borge
  • Per Lea
  • Marit Rødbotten og
  • Gunnar Bengtsson

Tidsskrift

European Journal of Horticultural Science
ISSN 1611-4426
e-ISSN 1611-4434
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2017
Volum: 82
Hefte: 6
Sider: 294 - 305
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85040809469

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Landbruks- og fiskerifag

Emneord

Nitrogen • Vitamin C • Cultivars • Glucosinolates

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Effects of soil type and fertilization on yield, chemical parameters, sensory quality and consumer preference of swede (Brassica napus L. ssp. rapifera)

Sammendrag

Swede is known as a healthy vegetable with a high content of vitamin C. However, very few studies have worked with the aim to evaluate how varieties, soil type and fertilizer interact and affect quality in swede. In the present study two varieties of swedes (‘Vige’ and ‘Vigod’) were grown on peat, loam and sand, with three levels of K (0, 120, 240 kg ha-1) and N fertilizer (0, 80, 160 kg ha-1). Low to moderate levels of N gave highest saleable yield, highest content of vitamin C and lowest content of nitrate. Peat soil gave highest saleable yield, lowest soluble solids and vitamin C and highest nitrate content. Soluble solids and vitamin C were negatively correlated with total root yield. Sandy soil gave lowest saleable yield, sweetest taste and lowest nitrate content. Contents of total, aliphatic, indole and individual glucosinolates, on dry matter basis, were highest on peat. N fertilization increased the content of most glucosinolates, whereas K affected glucobrassicin at the highest N level. Progoitrin was lowest in roots grown on sand, and was affected by N level and variety on sand and loam soils. Consumers preferred ‘Vigod’, which had the highest intensity of sweetness, although ‘Vige’ had more vitamin C and less nitrate.

Bidragsytere

Mette Goul Thomsen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Mette Thomsen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi

Hugh Riley

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi

Grethe Iren A. Borge

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Grethe Iren Andersen Borge
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Mat og helse ved NOFIMA

Per Lea

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Marit Rødbotten

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »