Cristin-resultat-ID: 1710182
Sist endret: 9. desember 2019, 14:51
NVI-rapporteringsår: 2019
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2019

Cryopreservation of shallot (Allium cepa var. aggregatum) shoot tips by droplet-vitrification

Bidragsytere:
  • Min-Rui Wang
  • Zhibo Zhang
  • Sissel Haugslien
  • Astrid Sivertsen
  • Morten Rasmussen
  • Qiaochun Wang
  • mfl.

Tidsskrift

Acta Horticulturae
ISSN 0567-7572
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2019
Volum: 1234
Sider: 241 - 248
Artikkelnummer: 32
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85064088571

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Cryopreservation of shallot (Allium cepa var. aggregatum) shoot tips by droplet-vitrification

Sammendrag

Shallot (Allium cepa var. aggregatum) is an important vegetable crop belonging to the genus Allium. The present study attempted to develop an efficient droplet-vitrification cryopreservation method for shallot ‘10603’ shoot tips. In vitro stock shoots were maintained on Murashige and Skoog (1962) medium (MS) supplemented with 30 g L-1 sucrose, 0.5 mg L-1 BAP, 0.1 mg L-1 NAA and 8 g L-1 agar (pH=5.8). Shoot tips (2.0-3.0 mm in length) were excised from 4-week-old stock shoots and stepwise precultured with increased sucrose concentrations from 0.3 to 0.5 M, each concentration for 1 day. The precultured shoot tips were then loaded for 20 min with a solution composed of 2 M glycerol and 0.5 M sucrose, before exposure to PVS3 for 3 h at room temperature. Dehydrated shoot tips were transferred onto aluminum foils (2×0.8 cm), prior to direct immersion into liquid nitrogen (LN) for cryostorage. For thawing, frozen aluminum foils were moved from LN and immediately transferred into unloading solution composed of liquid MS containing 1.2 M sucrose. After incubation at room temperature for 20 min, shoot tips were post-cultured on solidified MS medium containing 0.3 M sucrose for 2 days and then transferred onto a recovery medium for shoot regrowth. With this procedure, 94% shoot tips survived, and 58% shoot tips regenerated into shoots following cryopreservation.

Bidragsytere

Min-Rui Wang

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Northwest A&F University

Zhibo Hamborg

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Zhibo Zhang
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

Sissel Haugslien

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

Astrid Sivertsen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Morten Rasmussen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for kart og statistikk ved Norsk institutt for bioøkonomi
1 - 5 av 7 | Neste | Siste »