Sammendrag
Miljødirektoratet har gitt NIBIO i oppdrag å oppdatere klimatiltaket «Overgang fra rødt kjøtt til
vegetabilsk og fisk». Tiltaket inngår i Regjeringens bestilling av «Klimakur 2030».
Notatet er utarbeidet i henhold til oppdragsbeskrivelse og bestilling fra Miljødirektoratet. Omfang
og metode for gjennomføring av oppdraget er i det alt vesentlige gitt av oppdragsgiver. Tiltaket er
utredet i tråd med metodikk beskrevet i «Veileder for utredning av klimatiltak som skal brukes
inn i 2030-analyser». Det er gjennomført samfunnsøkonomiske og privatøkonomiske analyser,
samt identifisert barrierer og virkemidler for tiltaket. Kostholdene som ligger til grunn for analysen
er utarbeidet i dialog med Miljødirektoratet, Landbruksdirektoratet og Helsedirektoratet. Den
endelige utformingen av kostholdene er foretatt av forfatterne.
Notatet er skrevet av Klaus Mittenzwei (prosjektleder), Finn Walland, Anna Brigitte Milford (alle
NIBIO) og Arne Grønlund (pensjonist og tidligere ansatt i NIBIO). Notatet er kvalitetssikret i henhold
til NIBIOs regelverk. Agnar Hegrenes har vært fagfelle for prosjektet. Geir Gustavsen, Øyvind
Hoveid, Ivar Pettersen, Erik Revdal, Sjur Spildo Prestegard og Per Stålnacke har lest utkast til
notatet og kommet med verdifulle innspill. I tillegg er det innhentet kommentarer fra Karine Nyborg
(Universitetet i Oslo) og Sverre Kverndokk (Frischsenteret ved Universitetet i Oslo) om samfunnsøkonomisk
verdsetting av helseeffekter. Gjenværende feil og mangler er forfatternes ansvar.
Forfatterne understreker at noen av de metodene som ligger til grunn for oppdraget, er
omdiskuterte og innebærer bruk av usikre data. Til tross for disse svakhetene mener forfatterne at
det er faglig forsvarlig å bruke disse og at analysen gir verdifull, om enn ufullstendig, innsikt i
effektene av en gjennomføring av dette klimatiltaket.
Vis fullstendig beskrivelse