Sammendrag
Vi som forbrukere må forholde oss til mange valg i hverdagen, der ulike problemstillinger i forhold til helse, miljø og etikk også bidrar inn. De siste årene har interessen for vegetarisk mat økt i Norge, noe som blir omtalt i media som «vegetarbølgen». Samtidig er bevisstheten rundt klima og miljøproblemene høy, og helse og sunnhet er ansett viktig. I dette paperet ønsker vi å se på hvilke begrunnelser som brukes av de som unngår bestemte typer kjøtt eller sjømat, og om slike begrunnelser også blir brukt i valg av klær laget av ulike materialer. Unngår vi produkter av spesifikke årsaker, og varierer disse årsakene mellom de ulike produktgruppene?
Dette spørsmålet vil bli svart basert på survey gjennomført i 2019 med representativt utvalg av respondenter (N=1196). Foreløpige resultater viser at det er en betydelig andel av befolking som unngår noen typer kjøtt (34%), klær (30%) eller sjømat (23%). Grunnene varierer noe, for kjøttprodukter er viktigste grunnen egen helse etterfulgt av miljø/klima, mens for klær er de tre viktigste grunnene ubehag når man har på seg klærne, miljø/klima og dyrevelferd. For sjømat, kommer smak som viktigste grunn, etterfulgt av miljø/klima. Begrunnelsene for å unngå spesifikke produkter vil bli diskutert i forhold til tilliten til de ulike markedene.
Vis fullstendig beskrivelse