Cristin-resultat-ID: 1807170
Sist endret: 20. april 2020, 15:01
Resultat
Short communication
2020

Developing a chromatic value for determining melanosis of high pressure processed snow crab (Chionoecetes opilio) clusters by digital imaging

Bidragsytere:
  • Bjørn Tore Rotabakk
  • Karsten Heia
  • Tone Mari Rode
  • Federico Lian og
  • Grete Elisabeth Lorentzen

Tidsskrift

Food Control
ISSN 0956-7135
e-ISSN 1873-7129
NVI-nivå 1

Om resultatet

Short communication
Publiseringsår: 2020
Publisert online: 2020
Volum: 114
Sider: 1 - 4
Artikkelnummer: 107223

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85081258425

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Developing a chromatic value for determining melanosis of high pressure processed snow crab (Chionoecetes opilio) clusters by digital imaging

Sammendrag

Melanosis is an important shelf-life limiting factor of both fresh and processed (i.e., cooking and high pressure processing) snow crab (Chionoecetes opilio) clusters, as it gives an unpleasant discolouration. A cluster includes four walking legs, and one claw attached to a shoulder joint. To be able to give a fast and objective measurement of melanosis, a chromatic value using analysis of digital images of high pressure processed clusters (0.1–600 MPa) has been developed and tested against sensory melanosis judgment by three trained assessors. Using L* and b* values from 35% of the pixels in the picture of the clusters gave a chromatic melanosis value with a significant (p

Bidragsytere

Bjørn Tore Rotabakk

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Prosessteknologi ved NOFIMA

Karsten Heia

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Tone Mari Rode

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Prosessteknologi ved NOFIMA

Federico Lian

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Grete Elisabeth Lorentzen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA
1 - 5 av 5