Cristin-resultat-ID: 1856036
Sist endret: 11. februar 2021 21:27
NVI-rapporteringsår: 2020
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2020

Protein intake, protein mealtime distribution and seafood consumption in elderly Norwegians : associations with physical function and strength

Bidragsytere:
  • Linda Anette Kornstad Nygård
  • Lisbeth Dahl
  • Ingunn Pernille Mundal
  • Jurate Saltyte Benth og
  • Anne Marie Mork Rokstad

Tidsskrift

Geriatrics (Basel)
ISSN 2308-3417
e-ISSN 2308-3417
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2020
Publisert online: 2020
Volum: 5
Hefte: 4
Sider: 1 - 14
Artikkelnummer: 100
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85097262145

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Protein intake, protein mealtime distribution and seafood consumption in elderly Norwegians : associations with physical function and strength

Sammendrag

Protein intake is considered important in the maintenance of muscle health in ageing. However, both the source and mealtime distribution of protein might affect the intake of protein and its effect on muscle protein synthesis. In this study, protein intake, mealtime distribution of protein, and seafood consumption were assessed in 92 older adults (aged 65+), and associations with physical performance (Short Physical Performance Battery (SPPB)), grip strength and gait speed were assessed in a multiple linear regression analysis. The participants had a mean age of 73 ± 8.9 years. Mean protein intake was 1.1 g/kg body weight. Protein intake was well distributed, with coefficient of variance between meals (CV meals) 0.6 ± 0.3. However, dinner had the highest protein intake. No associations were found between the nutrition factors and physical performance or strength; however, this result might have been caused by a ceiling effect in the chosen test batteries, as the mean score on SPPB was 10.3 ± 2.7, and 48.9% of the participants reached the top score of 12 points. Mean grip strength was 44.4 ± 9.4 kg (men) and 26.2 ± 6.8 kg (women). Mean gait speed was 1.0 ± 0.3 m/s. The interaction analysis suggests that there might be gender differences in the effect of seafood consumption on gait speed. Keywords: nutrition, protein, fish, older adults, physical performance, hand grip strength, sarcopenia, frailty

Bidragsytere

Linda Anette Kornstad Nygård

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Avdeling for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk
Aktiv cristin-person

Lisbeth Jane Dahl

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Lisbeth Dahl
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømat og ernæring ved Havforskningsinstituttet
Aktiv cristin-person

Ingunn Pernille Mundal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Avdeling for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk
Aktiv cristin-person

Jurate Saltyte-Benth

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Jurate Saltyte Benth
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Klinikk for helsetjenesteforskning og psykiatri ved Universitetet i Oslo
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Helsetjenesteforskning (HØKH) ved Akershus universitetssykehus HF
Aktiv cristin-person

Anne Marie Mork Rokstad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Avdeling for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse ved Sykehuset i Vestfold HF
1 - 5 av 5