Cristin-resultat-ID: 1887629
Sist endret: 30. mai 2021 18:45
NVI-rapporteringsår: 2021
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2021

Limited benefit of marine protein hydrolysate on physical function and strength in older adults : a randomized controlled trial

Bidragsytere:
  • Linda Anette Kornstad Nygård
  • Ingunn Pernille Mundal
  • Lisbeth Dahl
  • Jurate Saltyte Benth og
  • Anne Marie Mork Rokstad

Tidsskrift

Marine Drugs
ISSN 1660-3397
e-ISSN 1660-3397
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2021
Volum: 19
Hefte: 2
Sider: 1 - 14
Artikkelnummer: 62
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85100676561

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Limited benefit of marine protein hydrolysate on physical function and strength in older adults : a randomized controlled trial

Sammendrag

Age-related muscle wasting can compromise functional abilities of the elderly. Protein intake stimulates muscle protein synthesis; however, ageing muscle is more resistant to stimuli. This double-blinded, randomized, controlled trial is one of the first registered studies to evaluate the effects of a supplement of marine protein hydrolysate (MPH) on measures of physical function and strength. Eighty-six older adults received nutritional supplements containing 3 g of MPH or a placebo for up to 12 months. Short Physical Performance Battery (SPPB), grip strength and gait speed were measured, and dietary intake was registered at baseline, 6 months, and 12 months. No difference was found between the intervention and control groups in mean change in SPPB (independent sample t-test, p = 0.41) or regarding time trend in SPPB, grip strength, or gait speed (linear mixed model). The participants in our study were well functioning, causing a ceiling effect in SPPB. Further, they had sufficient protein intake and were physically active. Differences in physical function between those completing the intervention and the dropouts might also have created bias in the results. We recommend that future studies of MPH be carried out on a more frail or malnourished population. Keywords: hydrolysate, fish protein, ageing, physical function, dietary assessment, seafood intake, healthy ageing

Bidragsytere

Linda Anette Kornstad Nygård

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Avdeling for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk
Aktiv cristin-person

Ingunn Pernille Mundal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for psykisk helse ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Avdeling for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk
Aktiv cristin-person

Lisbeth Jane Dahl

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Lisbeth Dahl
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømat og ernæring ved Havforskningsinstituttet
Aktiv cristin-person

Jurate Saltyte-Benth

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Jurate Saltyte Benth
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Klinikk for helsetjenesteforskning og psykiatri ved Universitetet i Oslo
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Forskning og innovasjon ved Akershus universitetssykehus HF
Aktiv cristin-person

Anne Marie Mork Rokstad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Avdeling for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde - Vitenskapelig høgskole i logistikk
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse ved Sykehuset i Vestfold HF
1 - 5 av 5