Cristin-resultat-ID: 1911871
Sist endret: 5. november 2021, 12:49
Resultat
Rapport
2021

Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser

Bidragsytere:
  • Bente Ruyter
  • Nini Sissener
  • Esmail Lutfi Royo
  • Bjørg Kristine Hundal
  • Gerd Marit Berge
  • Brett Glencross
  • mfl.

Utgiver/serie

Utgiver

Nofima AS

Serie

Nofima rapportserie
ISSN 1890-579X

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2021
Hefte: 17/2021
Antall sider: 73
ISBN: 978-82-8296-681-8
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser

Sammendrag

Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. Resultater fra prosjektet viste at fôring med en planteoljerik diett i ferskvannsfasen bedret tilveksten til laksen, mens økende nivåer av EPA og DHA i fôret bedret tilveksten i sjøvannsfasen. Laks som var tilvent høyt nivå av planteoljer i fôret i ferskvannsfasen med god tilvekst, hadde ingen fordeler etter overføringen til sjøvann sammenlignet med en laks fôret høyere nivåer av marine oljer. Immunresponsen etter vaksinering var lite påvirket av fettsyresammensetningen av dietten til laksen. Behovet for EPA og DHA, basert på vekstrespons under ideelle miljøforhold i tidlig sjøvannsfase, ble definert til 5 % - 7 % av totale fettsyrer i dietten, men i senere faser i merder i sjø under utfordrende miljøforhold kan dataene tyde på økt behov for disse fettsyrene for å opprettholde god helse og muskelkvalitet, da økende nivåer av EPA og DHA i fôret fra 10 g/kg til 35 g/kg (4-10 % av totale fettsyrer) bedret vekst, velferds- og helseindikatorer, muskelkvalitet og mineralstatus til laksen. Økt energinivå (fettnivå) i fôret bedret veksten til laksen i tidlig sjøvannsfase, mens i seinere fase i merder i sjø førte lavere fettnivå (økt proteinnivå) til bedret tilvekst. Økt energiinnhold i dietten økte ytelsen til laksen under hypoksistress, men resulterte i mindre sunt tarmmikrobiom og hjertehelse og lavere mineral og sinknivå i helkropp. Genetisk seleksjon for høy kapasitet til syntese av EPA og DHA førte til redusert fettnivå og økte nivåer av EPA og DHA i lever til laks fôret en diett rik på planteolje (bedret leverhelse). Forhøyet n-6 / n-3 ratio i fôret gav økt leverfett og etter hypoksistress førte økt ratio til redusert kortisolrespons i plasma og økte nivåer av eikosanoidene PGE2 og PGD2 i leveren, men påvirket ikke sykdomsforløpet og uttrykk av gener relatert til immunrespons under AGD gjelleinfeksjon.

Tittel

Optimising dietary fatty acids and lipids of Atlantic salmon to secure their health and welfare through varying environmental conditions and life stages [OptiHealth]

Sammendrag

Important research questions in this project have been to study whether n-3 fatty acids, n- 6 fatty acids and/or n-6/n-3 ratio and fat level affects growth, nutrient utilisation, robustness and health, flesh quality of Atlantic salmon in different life phases and under different production conditions.

Bidragsytere

Bente Synnøve Ruyter

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Bente Ruyter
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Nini Hedberg Sissener

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Nini Sissener
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fôr og ernæring ved Havforskningsinstituttet

Esmail Lutfi Royo

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Bjørg Kristine Hundal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømat og ernæring ved Havforskningsinstituttet

Gerd Marit Berge

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA
1 - 5 av 22 | Neste | Siste »