Sammendrag
I rapporten er 23 ulike råvarer vurdert ut fra tre kriterier:
• Hvor mye råvare kan være tilgjengelig?
• Kan råvaren bidra til å dekke det framtidige behovet for protein og EPA/DHA?
• Kan dette fremskaffes på en bærekraftig måte til en akseptabel pris?
I tillegg er det sett som en fordel at råvarene kan produseres eller høstes i Norge. Etter
vurderingen står 7 av 23 råvarekilder igjen som realistiske bidragsytere for å dekke det
fremtidige fôrbehovet, hvorav tre er i storskala industriell produksjon Norge har en
nasjonal ambisjon om vekst i lakseproduksjonen opp mot 5 millioner tonn i 2050.
Dette vil kreve opp mot 6 millioner tonn tørt fôr. Dersom veksten ikke skal dekkes
ved økt import av soya, må ca. 75 % av proteinet fremstilles fra andre råvarer og
gjennom andre industrielle prosesser enn de vi har i dag. i dag (pelagisk fisk, marint
restråstoff og soya), mens fire krever utvikling og/eller oppskalering (mesopelagisk fisk,
grasprotein, dyrking av mikroalger og hetero- og kjemoautotrofe mikroorganismer).
Spesielt mesopelagisk fisk er en nøkkel til å dekke det framtidige fôrbehovet.
Vis fullstendig beskrivelse