Cristin-resultat-ID: 1943422
Sist endret: 18. oktober 2021, 15:58
NVI-rapporteringsår: 2021
Resultat
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2021

Investigation on heat recovery strategies from low temperature food processing plants: Energy analysis and system comparison

Bidragsytere:
  • Marcel Ulrich Ahrens
  • Håkon Selvnes
  • Leon Hendrik Henke
  • Michael Bantle og
  • Armin Hafner

Bok

9th Conference on Ammonia and CO2 Refrigeration Technologies Ohrid, R. Macedonia September 16-17, 2021 Proceedings
ISBN:
  • 978-2-36215-046-3

Utgiver

International Institute of Refrigeration
NVI-nivå 1

Serie

Science et technique du froid
ISSN 0151-1637
e-ISSN 1766-0408
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Publiseringsår: 2021
Hefte: 2021
Sider: 271 - 280
ISBN:
  • 978-2-36215-046-3
Open Access

Klassifisering

Fagfelt (NPI)

Fagfelt: Energi
- Fagområde: Realfag og teknologi

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Investigation on heat recovery strategies from low temperature food processing plants: Energy analysis and system comparison

Sammendrag

Industrial food processing plants often have significant thermal requirements at both low and high temperatures. These plants can produce a variety of products including frozen, chilled and grilled/steamed foodstuff, creating thermal demands at several temperature levels. Rapid freezing of the foodstuff at temperatures below -40 °C is required to preserve a high-quality product while steaming/grilling of foodstuff require heat above 100 °C. Heat recovery from the low-temperature refrigeration system provides an interesting opportunity to reduce the overall energy consumption of the plant. This paper presents different strategies to achieve heat recovery from a CO2/NH3 cascade refrigeration system. The low stage of the cascade features pump-circulated CO2 circuits at -40 °C and -5 °C evaporation levels, while the high temperature stage consists of an ammonia circuit. For this investigation, a case is defined based on requirements for temperature level and heat quantity from the industry. Subsequently, different strategies for the integration and control of the energy systems are examined. Finally, the strategies are compared with selected key parameters and the results are presented.

Bidragsytere

Marcel Ulrich Ahrens

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Håkon Selvnes

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Leon Hendrik Henke

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Michael Bantle

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Termisk energi ved SINTEF Energi AS
Aktiv cristin-person

Armin Hafner

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 5 av 5

Resultatet er en del av Resultatet er en del av

9th Conference on Ammonia and CO2 Refrigeration Technologies Ohrid, R. Macedonia September 16-17, 2021 Proceedings.

IIR, .. 2021, International Institute of Refrigeration. Vitenskapelig antologi/Konferanseserie
1 - 1 av 1