Cristin-resultat-ID: 760727
Sist endret: 2. juni 2017, 12:50
NVI-rapporteringsår: 2006
Resultat
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2006

Rapid assessment of storage quality of cliff-fish from saithe by fluorescence spectroscopy

Bidragsytere:
  • Agnar Sivertsen
  • Kristin Lauritzsen
  • Annette Veberg og
  • Jens-Petter Wold

Bok

Om resultatet

Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Publiseringsår: 2006
Sider: 119 - 127
Revidert utgave

Importkilder

ForskDok-ID: r07010012

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Rapid assessment of storage quality of cliff-fish from saithe by fluorescence spectroscopy

Sammendrag

Minced samples of cliff-fish from saithe during cold storage at 4 °C have been analyzed with fluorescence spectroscopy, and the amount of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and total amount of volatile nitrogen (TVN) have been measured. Partial least squares regression models have been built between the fluorescence spectra and the chemical measured TBARS and TVN values. Both models were evaluated using full cross validation and test set validation. The correlation between the fluorescence spectra and TVN was 91% and the correlation between the fluorescence spectra and the TBARS was 79%, both using test set validation. The work has showed that fluorescence spectroscopy can be used as a rapid and non-destructive method for measuring TBARS and TVN in minced samples of cliff-fish from saithe with a high degree of accuracy.

Bidragsytere

Agnar Holten Sivertsen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Agnar Sivertsen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Kristin Lauritzsen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Annette Veberg

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Realfag og teknologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Jens Petter Wold

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Jens-Petter Wold
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA
1 - 4 av 4

Resultatet er en del av Resultatet er en del av

Seafood research from fish to dish. Quality, safety and processing of wild and farmed fish.

2006, Wageningen Academic Publishers. Vitenskapelig antologi/Konferanseserie
1 - 1 av 1