Info
Meny
English
Logg inn
Søk etter prosjekter, resultater og personer
Søk etter prosjekter, resultater og personer
Historikk
Cristin-resultat-ID:
760727
Sist endret:
2. juni 2017, 12:50
NVI-rapporteringsår:
2006
Resultat
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2006
Rapid assessment of storage quality of cliff-fish from saithe by fluorescence spectroscopy
Agnar Sivertsen
Kristin Lauritzsen
Annette Veberg
og
Jens-Petter Wold
Bok
Bok
Seafood research from fish to dish. Quality, safety and processing of wild and farmed fish
Utgiver
Wageningen Academic Publishers
NVI-nivå 1
Finn i kanalregisteret
Om resultatet
Om resultatet
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Publiseringsår: 2006
Sider: 119 - 127
Revidert utgave
Importkilder
Importkilder
ForskDok-ID: r07010012
Beskrivelse
Beskrivelse
Norsk, bokmål
Tittel
Rapid assessment of storage quality of cliff-fish from saithe by fluorescence spectroscopy
Sammendrag
Minced samples of cliff-fish from saithe during cold storage at 4 °C have been analyzed with fluorescence spectroscopy, and the amount of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and total amount of volatile nitrogen (TVN) have been measured. Partial least squares regression models have been built between the fluorescence spectra and the chemical measured TBARS and TVN values. Both models were evaluated using full cross validation and test set validation. The correlation between the fluorescence spectra and TVN was 91% and the correlation between the fluorescence spectra and the TBARS was 79%, both using test set validation. The work has showed that fluorescence spectroscopy can be used as a rapid and non-destructive method for measuring TBARS and TVN in minced samples of cliff-fish from saithe with a high degree of accuracy.
Vis
fullstendig beskrivelse
Bidragsytere
Bidragsytere
Agnar Holten Sivertsen
Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Agnar Sivertsen
Forfatter
ved Sjømatindustri ved NOFIMA
Kristin Lauritzsen
Forfatter
ved Sjømatindustri ved NOFIMA
Annette Veberg
Forfatter
ved Realfag og teknologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Jens Petter Wold
Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Jens-Petter Wold
Forfatter
ved Råvare og prosess ved NOFIMA
1
-
4
av
4
Resultatet er en del av
Resultatet er en del av
Seafood research from fish to dish. Quality, safety and processing of wild and farmed fish.
2006, Wageningen Academic Publishers.
Vitenskapelig antologi/Konferanseserie
1
-
1
av
1