Cristin-resultat-ID: 762445
Sist endret: 2. juni 2017, 12:34
NVI-rapporteringsår: 2007
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2007

Does the capacity for energy utilization affect the survival of post-smolt Atlantic salmon, Salmo salar L., during natural outbreaks of infectious pancreatic necrosis?

Bidragsytere:
  • Magny Skinlo Thomassen
  • Kjell-Arne Rørvik
  • Henriette Alne
  • Mari Gaarder
  • Bente Ruyter
  • N.P. Måseide
  • mfl.

Tidsskrift

Journal of Fish Diseases
ISSN 0140-7775
e-ISSN 1365-2761
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2007
Volum: 30
Sider: 399 - 409

Importkilder

ForskDok-ID: r08006355

Klassifisering

Emneord

Osmoregulering • Energi

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Does the capacity for energy utilization affect the survival of post-smolt Atlantic salmon, Salmo salar L., during natural outbreaks of infectious pancreatic necrosis?

Sammendrag

If osmotic stress and reduced seawater tolerance are predisposing factors for infectious pancreatic necrosis (IPN) outbreaks in farmed Atlantic salmon, increased survival by enhancing access to energy would be expected. The aim of the present study was, therefore, to increase energy access in 1-year old Atlantic salmon after sea transfer by increasing the level of dietary fat, by exchanging some of the dietary oil with more easily oxidized medium chain triacylglycerols, or by dietary supplementation of potentially energy enhancing additives such as clofibrate and tetradecylthioacetic acid (TTA). A natural outbreak of IPN occurred 8 weeks after sea transfer, and a significant dietary effect explaining 76% of the variation in mortality was observed. Relative percentage survival for the fish fed TTA in sea water was 70% when compared with the unsupplemented control, reducing mortality from 7.8 to 2.3%. Muscle fat content and plasma chloride were related to IPN mortality, suggesting that reduced hypoosmoregulatory capacity might be a predisposing factor to the onset of an IPN outbreak. Based on the observation of a threefold increase in white muscle mitochondrial fatty acid oxidizing activity by TTA, it is suggested that TTA has resulted in a re-allocation of dietary fatty acids from storage to energy producing oxidation.

Bidragsytere

Magny Sissel S. Thomassen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Magny Skinlo Thomassen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Kjell-Arne Rørvik

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Henriette Alne

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Mari Øvrum Gaarder

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Mari Gaarder
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Bente Synnøve Ruyter

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Bente Ruyter
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA
1 - 5 av 9 | Neste | Siste »