Cristin-prosjekt-ID: 2497994
Sist endret: 18. desember 2020, 14:01

Cristin-prosjekt-ID: 2497994
Sist endret: 18. desember 2020, 14:01
Prosjekt

Jarlsbergost for bedring av beinhelse og lipidstatus

prosjektleder

Helge Holo
ved Kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Tine Norske Meierier BA

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 5.741.000
  • Norges forskningsråd
    Prosjektkode: 310059

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Helsefag

Emneord

Lipidmetabolisme • Vitamin K2 • Osteoporose

HRCS-helsekategori

  • Muskulatur og skjelett

HRCS-forskningsaktivitet

  • 3 Sykdomsforebyggende og helsefremmende tiltak, og fremme av velvære
  • 1.4 Metodologi og målinger

Kategorier

Prosjektkategori

  • Anvendt forskning

Kontaktinformasjon

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2020 Slutt: 15. oktober 2022

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Jarlsbergost for bedring av beinhelse og lipidstatus

Populærvitenskapelig sammendrag

I en tidligere studie har vi funnet at forsøkspersoner som spiste omtrent 50 g Jarlsberg® daglig i fem uker blant annet fikk bedre vitamin K status, lavere kolesterol og lavere blodtrykk. Studien tyder på at å spise Jarlsberg® har betydelige positive helseeffekter. Effekten på kolesterol er faktisk motsatt av hva mange fagfolk ville tro for en fet ost. Generelt kan våre resultater tyde på at daglig forbruk av Jarlsberg® være med på å bedre folkehelse ikke minst for en aldrende befolkning.
Studien ble utført med et lite antall friske kvinner. I dette prosjektet vil vi undersøke om de positive effektene bare gjelder Jarlsberg® ved å sammenligne med en annen ost. Vi vil også undersøke om disse positive helseeffektene vedvarer over lengre tids daglig inntak av Jarlsberg®, og i tilfelle ved lavere daglig dose.
Jarlsberg® er rik på vitamin K2, og studien viste at vitamin K2 fra osten ble tatt opp i blodet og forbedret vitamin K status. Lav vitamin K status er forbundet med beinskjørhet, noe vi ser hos eldre men også hos idrettsutøvere som driver utholdenhetsidrett som langrenn. I dette prosjektet vil topp mannlige og kvinnelige langrennsutøvere få nøyaktig dosert Jarlsberg® hver dag, og optimal dosering vil bli bestemt med hensyn på vitamin K status og beinhelse.

Vitenskapelig sammendrag

Prosjektet vil undersøke effekter av å spise Jarlsbergost daglig. Tidliger arbeid viser at denne osten, som er rik på vitamin K2, gir positive helsegevinster. Resultatene tyder på at Jarlsberg styrker skjelettet, og reduserer kolesterol hos friske kvinner

I prosjektet vil vi:

sammenligne med annen ost.

Bestemme riktig vedlikeholdsdose for å opprettholde de positive effektene

Undersøke om Jarlsbergost har de samme positive effekter på konkurranseskiløpere. Dette er en gruppe hvor redusert beinmasse er en utfordring og som kan utvikle seg til beinskjørhet.

Metode

Kliniske studier

prosjektdeltakere

prosjektleder

Helge Holo

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Helge Einar Lundberg

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Diverse norske bedrifter og organisasjoner

Jorunn Sundgot Borgen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Norges idrettshøgskole

Stig Larsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for produksjonsdyrmedisin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 4 av 4