Cristin-prosjekt-ID: 2522253
Sist endret: 27. oktober 2021, 11:01

Cristin-prosjekt-ID: 2522253
Sist endret: 27. oktober 2021, 11:01
Prosjekt

Evaluering av pilot Mestringsverktøy psykisk helse

prosjektleder

Marit Knapstad
ved Avdeling for helsefremmende arbeid ved Folkehelseinstituttet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Folkehelseinstituttet

Tidsramme

Aktivt
Start: 9. september 2020 Slutt: 1. september 2025

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Evaluering av pilot Mestringsverktøy psykisk helse

Populærvitenskapelig sammendrag

I 2015 fikk Helsedirektoratet i oppdrag, gjennom tildelingsbrev fra HOD, å bidra til at det opprettes nettassistert behandling for angst og depresjon i norske kommuner. Oppdraget har vært organisert som et prosjekt i samarbeide med Norsk helsenett som forvalter innbyggerportalen: https://www.helsenorge.no/. Assistert selvhjelp AS https://assistertselvhjelp.no/ vant anbudet som leverandør av verktøy som skal piloteres. Prosjektet har rekruttert 13 kommuner (noen med interkommunalt samarbeid) for deltakelse som pilotkommuner. Piloten vil være startet opp i alle pilotkommuner i løpet av februar 2021.

Utprøvingen av digitale behandlingsverktøy i kommunen er to-delt:

1.Oppdraget ønsker å undersøke om digitaliserte behandlingsverktøy kan øke tilgjengeligheten av behandling ikommunen (om de kan behandle flere pasienter), om behandlingen har like god, eller bedre effekt som ansikt til ansikt behandling og om innbyggereopplever denne behandlingsformen som mer fleksibel (kan gjøres hjemme, når som helst og når flere ved store avstander)

2.Oppdraget ønsker å bidra i regjeringens satsing på å utvikle helsenorge.no som innbyggerplattform for å levere digitale helsetjenester til hele Norges befolkning.

Funnene av piloteringen kan bidra inn og er overførbare for mange tilsvarende oppdrag innenfor digitalisering av helsetjenester i kommunen og kommunens oppgaver med å klare å levere forsvarlige og nødvendige helsetjenester, slik som digital oppfølging av kroniske lidelser som KOLS, diabetes mfl.

Folkehelseinstituttet (FHI) er blitt bedt av Helsedirektoratet om å evaluere piloten, for å kunne svare ut oppdraget fra HOD. Helsedirektoratet foretok i 2020 en anskaffelse i egenregi for evaluering av piloten hos FHI. Det er til sammen avsatt 1,2 mill. kroner i 2020 og 2021 hos oss til dette arbeidet. 0,2 mill. kroner er allerede utbetalt. FHI vil i 17. februar 2021 søke om midler fra Forskningsrådet til samme formål. Vi vil iverksette en pragmatisk multisenter RCT, der assistert selvhjelp blir sammenlignet med div former for omsorg som vanlig (1-til-1 og RPH-TAU). Mål om oppstart inklusjon april 2021.

-Primærutfallsmål: (Reliable) recovery rate og endring i symptomer på angst og depresjon.

-Sekundærutfallsmål: Arbeidsdeltakelse, funksjon, livskvalitet, helsetjenestebruk, kost-nytte, treatment compliance, brukertilfredshet,

-I tillegg vil det gjøres en prosessevaluering med intervju av brukere (pasienter, terapeuter), med fokus på acceptability og compliance

-Det vil søkes kobling til helseregistre for å vurdere effekt over tid på registrert arbeidsdeltakelse, medisinbruk og bruk av helsetjenester

prosjektdeltakere

prosjektleder

Marit Knapstad

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Avdeling for helsefremmende arbeid ved Folkehelseinstituttet

Robert Smith

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Avdeling for helsefremmende arbeid ved Folkehelseinstituttet
1 - 2 av 2