Cristin-prosjekt-ID: 2522489
Registrert av: REK Sist endret: 24. november 2022, 08:23 Sist endret av: REK

Cristin-prosjekt-ID: 2522489
Registrert av: REK Sist endret: 24. november 2022, 08:23 Sist endret av: REK
Prosjekt

"Akutt nyreskade etter hjertekirurgi; En prospektiv randomisert studie av dekstranbaserte og krystallloide primingløsninger (PRIMING II-studie)"

prosjektleder

John-Peder Kvitting
ved Oslo universitetssykehus HF

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Oslo universitetssykehus HF

Godkjenninger

  • Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) - 280479

Kategorier

Helseprosjekttype

Annet klinisk behandlingsstudium

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. september 2021 Slutt: 30. juni 2023

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

"Akutt nyreskade etter hjertekirurgi; En prospektiv randomisert studie av dekstranbaserte og krystallloide primingløsninger (PRIMING II-studie)"

Populærvitenskapelig sammendrag

De fleste hjerteoperasjoner utføres ved hjelp av en hjerte-lungemaskin (ECC) som tar over hjerte- og lungefunksjonen under prosedyren. Etter å ha gjennomgått en hjerteoperasjon med bruk av ECC, opplever dessverre opptil en tredjedel av pasientene akutt nyresvikt (AKI). Dette betyr økte helsekostnader, lidelse og økt risiko for død. Medvirkende mekanismer bak dette kan være betennelse, nedbrytning av blodceller (hemolyse) og nedsatt oksygenering av nyrene. Ødemdannelse (væskeansamling utenfor blodkarene) er også vanlig i forbindelse med bruk av hjerte-lungemaskin. Dette skyldes delvis at blodet blir fortynnet med væsken som brukes til å fylle (prime) hjerte-lunge-maskinen før start. Det finnes forskjellige primingvæsker som har forskjellige evner til å opprettholde væskebalansen i blodsirkulasjonen. Væsker som inneholder store sukkermolekyler, som Dextran 40, har høyere kapasitet til å holde på væske enn de væskene som er basert på mindre sukkermolekyler, eller såkalt krystalloid saltvann. Ødemdannelse antas å være en del av årsaken til nyre-, lever- og lungeeffekter som ofte ses hos pasienter etter gjennomgått hjerteoperasjon. I løpet av 2016-2017 ble det gjennomført en studie ved Sahlgrenska universitetssykehus med 80 pasienter der priming med konvensjonell saltløsning ble sammenlignet med en ny priming-løsning, PrimECC, som inneholder Dextran 40. Den primære hypotesen var at PrimECC kunne opprettholde et høyere og mer stabilt "onkotisk trykk" (kraften som fører til at vann strømmer fra det omkringliggende vevet, og inn i blodårene) under ECC, og dermed også ha en positiv effekt på generell organfunksjon. Studien viste at det onkotiske trykket kunne opprettholdes bedre i løpet av ECC og 10 minutter etter ECC i gruppen som fikk PrimECC. Man kunne også demonstrere redusert nyrecelleskade og hemolyse sammenlignet med når krystalloid løsning ble brukt for å prime hjerte-lunge-maskinen. Studien var imidlertid for liten til å demonstrere signifikante forskjeller i nyresvikt etter operasjonen. Tidligere studier har vist at både hemolyse og nyrecelleskader er risikofaktorer for å utvikle AKI etter hjertekirurgi. XVIVO AB ønsker derfor å gjennomføre en større multisenterstudie bestående av 5-6 nord-europeiske klinikker, hvor pasienter med kjent økt risiko for postoperativ nyresvikt blir studert for å undersøke om risikoen for AKI kan reduseres ved bruk av den nye primingløsningen PrimECC.

Metode

Kvantitative analysemetoder

prosjektdeltakere

prosjektleder

John-Peder Kvitting

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Oslo universitetssykehus HF
1 - 1 av 1