Cristin-prosjekt-ID: 2541779
Sist endret: 23. juni 2022, 12:31

Cristin-prosjekt-ID: 2541779
Sist endret: 23. juni 2022, 12:31
Prosjekt

Metodebok i språkovergang: fase 2

prosjektleder

Maria Rosanna Wennersten
ved Avdeling Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Avdeling Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 26.000
  • Kunsthøgskolen i Oslo
    Prosjektkode: 23028

Tidsramme

Aktivt
Start: 23. juni 2022 Slutt: 1. september 2024

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Metodebok i språkovergang: fase 2

Vitenskapelig sammendrag

Metoden for språkovergang er en systematisk fremgangsmåte for hvordan man kan tilegne seg et annet talemål enn sitt eget. Jeg skriver en lærebok hvor jeg veileder leseren gjennom metodens seks ulike faser. Teori og praktiske øvelser går hånd i hånd og hjelper leseren til å kunne gjennomføre en språklig transformasjon på egen hånd. Til boken følger en monolog som fungerer som en arbeidstekst gjennom metodeboka. Teksten er skrevet på bokmål og behovet er nå å oversette og transkribere teksten ortografisk til seks ulike norske dialekter.

 

Fase 1: Utvikling av en spesialskrevet monolog, spesielt egnet for språklig transformasjon og det metodiske arbeidet. Består av syv delmonologer, som til sammen utgjør en lengre monolog. Denne monologen vil innlemmes i metodeboka og kan fungere som et tekstlig utgangspunkt for arbeidet med metoden. Teksten er skrevet av forfatter og dramatiker Tale Næss. Denne fasen er avsluttet.

 

Fase 2: Pågår nå. Monologen transkriberes til seks ulike dialekter av språkbrukere som har talemålene som ditt førstespråk.

 

Fase 3: Det auditive lydmaterialet som skal følge metodeboka spilles inn. Språkmodeller leser inn dialektale kjennetegn, monologen og ulike øvelser på sine respektive dialekter.

 

Fase 4: Metodeboken med innlemmet monolog publiseres. Monologen presenteres som et kunstnerisk arbeid ved publisering av boka. Hjemmeside opprettes, hvor brukere med kode får tilgang til transkripsjoner og lydfiler

prosjektdeltakere

prosjektleder
Aktiv cristin-person

Maria Rosanna Wennersten

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Avdeling Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo
1 - 1 av 1