Cristin-prosjekt-ID: 2551642
Sist endret: 17. november 2023, 12:03

Cristin-prosjekt-ID: 2551642
Sist endret: 17. november 2023, 12:03
Prosjekt

Nordisk smag - en fælles bæredyktig madkultur - til natur/teknologi og madkunnskab

prosjektleder

Camilla Damsgaard
ved Professionshøjskolen University College Nordjylland

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Professionshøjskolen University College Nordjylland

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Pedagogiske fag

Emneord

Mat og helse

HRCS-helsekategori

  • Andre

Kategorier

Prosjektkategori

  • Pedagogisk utviklingsarbeid

Kontaktinformasjon

Telefon
91537272
Sted
Vigdis Guttormsen

Tidsramme

Aktivt
Start: 1. juni 2022 Slutt: 31. desember 2025

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Nordisk smag - en fælles bæredyktig madkultur - til natur/teknologi og madkunnskab

Populærvitenskapelig sammendrag

Formålet med dette prosjektet er å etablere et samarbeid mellom tre lærerutdanninger i Norden (Profesjonshøjskolen University College Nordjylland (UCN) , Åbo Akademi – Vasa Övningsskola (Vasa) og Universitetet i Agder (UiA) for å styrke en felles kulturell forståelse og en nordisk samhørighet mellom projektets deltagere. Gjennom prosjektet skal lektorer, studenter, lærere og elever stifte bekjentskap med nabospråk og andre kulturelle verdier.

Metode

Det skal utvikles og produseres et felles nordisk læremiddel som skal vise nordiske elever forskjeller og likheter i nordisk naturgrunnlag og matkultur. Læremiddelet skal være digitalt og fritt tilgjengelig for alle.  

Det skal arbeides med å designe og prøve ut et tverrfaglig læremiddel til grunnskolefagene naturfag og mat og helse for mellomtrinnet (5. – 7. trinn). Dette gjøres som et samarbeid mellom ansatte i lærerutdanningene, studenter og lærere i grunnskolen. Læremidlet skal bidra med innsikt i nordisk matkultur og vil bestå av tre temaer: Fortidens mat i Norden, Nåtidens mat i Norden og Fremtidens mat i Norden. Gjennom konkrete og virkelighetsnære læringsopplevelser skal elevene tilegne seg kunnskap om naturgrunnlaget, bærekraft, matvareproduksjon, sunnhet og matkultur. Mat er en fellesnevner, som skaper kulturell forståelse og samhørighet landene imellom. Det ligger en innovativ didaktisk tenkning bak læremiddelet, hvor elevene skal undersøke naturgrunnlag og matkultur gjennom oppgaver, samtidig som det inviterer til innovative prosesser gjennom utforsking.

Tittel

Nordisk smag – en felles bærekraftig matkultur

Populærvitenskapelig sammendrag

Formålet med dette prosjektet er å etablere et samarbeid mellom tre lærerutdanninger i Norden (Profesjonshøjskolen University College Nordjylland (UCN) , Åbo Akademi – Vasa Övningsskola (Vasa) og Universitetet i Agder (UiA) for å styrke en felles kulturell forståelse og en nordisk samhørighet mellom projektets deltagere. Gjennom prosjektet skal lektorer, studenter, lærere og elever stifte bekjentskap med nabospråk og andre kulturelle verdier.

Metode

Det skal utvikles og produseres et felles nordisk læremiddel som skal vise nordiske elever forskjeller og likheter i nordisk naturgrunnlag og matkultur. Læremiddelet skal være digitalt og fritt tilgjengelig for alle. Det arbeides med å designe og prøve ut et tverrfaglig læremiddel til grunnskolefagene naturfag og mat og helse for mellomtrinnet (5. – 7. trinn). Dette gjøres som et samarbeid mellom ansatte i lærerutdanningene, studenter og lærere i grunnskolen. Læremidlet skal bidra med innsikt i nordisk matkultur og vil bestå av tre temaer: Fortidens mat i Norden, Nåtidens mat i Norden og Fremtidens mat i Norden. Gjennom konkrete og virkelighetsnære læringsopplevelser skal elevene tilegne seg kunnskap om naturgrunnlaget, bærekraft, matvareproduksjon, sunnhet og matkultur. Mat er en fellesnevner, som skaper kulturell forståelse og samhørighet landene imellom. Det ligger en innovativ didaktisk tenkning bak læremiddelet, hvor elevene skal undersøke naturgrunnlag og matkultur gjennom oppgaver, samtidig som det inviterer til innovative prosesser gjennom utforsking.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Camilla Damsgaard

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Professionshøjskolen University College Nordjylland
Aktiv cristin-person

Anne Merete Selvik Ask

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for ernæring og folkehelse ved Universitetet i Agder
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Agder

Jorunn Larsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for naturvitenskapelige fag ved Universitetet i Agder
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Agder

Anne Lien

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for naturvitenskapelige fag ved Universitetet i Agder
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Agder

Hanne Andersen Dversnes

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for ernæring og folkehelse ved Universitetet i Agder
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Universitetet i Agder
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »