Cristin-prosjekt-ID: 2711634
Sist endret: 18. april 2024, 10:45

Cristin-prosjekt-ID: 2711634
Sist endret: 18. april 2024, 10:45
Prosjekt

Forebygging av skader i hjemmet - prosjektplan

prosjektleder

Ingeborg Beate Lidal
ved Folkehelseinstituttet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Folkehelseinstituttet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Andre helsefag

HRCS-helsekategori

  • Generell helserelevans

HRCS-forskningsaktivitet

  • 3 Sykdomsforebyggende og helsefremmende tiltak, og fremme av velvære

Kategorier

Prosjektkategori

  • Oppdragsprosjekt

Tidsramme

Avsluttet
Start: 18. april 2024 Slutt: 14. juni 2024

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Forebygging av skader i hjemmet - prosjektplan

Populærvitenskapelig sammendrag

Skader i eller i nærheten av hjemmet er en stor utfordring for folkehelsen og dyrt for samfunnet. Det er nyttig å få oversikt over hvilke skadeforebyggende tiltak som er vist å være kostnadsbesparende, og hvilke som ikke er det. Derfor skal vi utføre et prosjekt som skal bidra til kunnskapsgrunnlaget til pågående og fremtidige arbeider i Skadeforebyggende Forum.

 

Vi skal identifisere og formidle et utvalg av eksisterende systematiske kunnskapsoppsummeringer publisert 2019-2024, som Skadeforebyggende Forum kan benytte i sitt arbeid med å forebygge ulykker og skader i eller i nærheten av hjemmet.

 

Prosjektet deles i to trinn:

 

  • Delleveranse: Basert på systematiske litteratursøk skal vi identifisere systematiske oversikter (2019-2024) som er relevante i henhold til våre inklusjonskriterier. Disse listes og beskrives kort i en oversiktstabell som oversendes oppdragsgiver.

 

  • Hovedleveranse: Vi skal, basert på delleveransen og etter oppdragsivers’ prioritering, gjennomføre og levere forskningsomtaler av utvalgte systematiske oversikter.

 

 

Metode

Vi skal skrive én eller flere forskningsomtaler av eksisterende systematiske oversikter som inneholder kostnadsanalyser av tiltak for å forebygge ulykker og skader i og i nærheten av hjemmet. En forskningsomtale er en kort beskrivelse (1-3 sider) og gradering (dvs. hvor mye vi stoler på resultatene) av en eller flere systematiske oversikter om det aktuelle tiltaket, vanligvis med tilleggsopplysninger som er relevant for norske forhold.

Prosjektet skal være et uavhengig arbeid av forskergruppen ved FHI i henhold til internasjonale metodeanbefalinger. Gjennom samtaler med Skadeforebyggende Forum avklarte vi og oppnådde god forståelse for oppdragsgivers kunnskapsbehov.

 Fremgangsmåten:

1. Definere og tilpasse målene og spørsmålene; 2. Utvikle og tilpasse inklusjon- og eksklusjonskriteriene med målene og spørsmålene; 3. Søke etter litteratur (databaser, relevante tidsskrifter og organisasjoner); 4. Velge ut litteratur iht. inklusjons- og eksklusjonskriteriene og lage liste/oversiktstabell (eventuelt et enkelt, digitalt forskningskart); 5. Oppdragsgiver prioriterer (rekkefølge) over hvilke oversikter det er relevant å skrive omtaler over; 6. Vurdere metodisk kvalitet og deretter hente ut data fra den første prioriterte oversikten av høy eller middels metodisk kvalitet; 7. Hente ut data og vurdere tilliten til resultatene (dokumentasjonen) i den utvalgte oversikten, og oppsummere kunnskapsgrunnlaget (skrive omtale) med hensyn til målene og spørsmålene; 8. Gjenta punktene 6 og 7 dersom flere omtaler er aktuelt.

Inklusjonskriterier:

Studiedesign: Systematisk oversikt med kvantitativ beskrivelse av kostnadseffekt. For å være en systematisk oversikt må den ha et tydelig spørsmål, utføre et systematisk litteratursøk, utføre vurdering av risiko for systematiske skjevheter i de inkluderte studiene, oppsummere studiene. Oversiktene må gi beskrivelser av kostnadseffekt av tiltak; både positiv og negativ og kostnadseffekt er interessant og inkluderes; Populasjon: Ingen avgrensning; Tiltak: Forebyggende tiltak, for å forebygge ulykker og skader i og i nærheten av hjemmet, slik som brodder og strøsand for å forebygge fallulykker, modifikasjoner i hjemmet etc.; Utfall: Skade, forstått som det konkrete resultatet av en ulykke, som skyldes en akutt eller plutselig påvirkning på kroppen av fysiske faktorer (mekanisk energi, varme, elektrisitet osv.) i en mengde eller størrelse som overstiger den menneskelige organismens toleranseevne (Ohm f.fl. 2022). Det inkluderer, men er ikke begrenset til fallskade (brudd o.l.), skoldning, forgiftning, sår/kutt, klemming, etsing, kvelning, drukning.  Kostnadseffektivitet: hentes ut og beskrives slik det er beskrevet i aktuelle kunnskapsoppsummering; Publikasjonsår:Litteratursøk må være i eller etter 2019 (dvs. oversikten må være publisert 2019-2024, og med søk senest i 2019); Land/Kontekst: Majoriteten av primærstudiene inkludert i oversiktene må være fra et vestlig land; Språk: Norsk, engelsk, svensk, dansk.

Eksklusjonskriterier:

  •  Belastningsskader og andre skader som skyldes kronisk eller langvarig eksponering; voldsskader; selvmord og villet egenskade; arbeidsulykker; trafikkulykker; brannulykker; idrett-/sport-/treningsulykker
  • Systematiske oversikter som i helhet eller hovedsakelig inkluderer primærstudier fra ikke-vestlige land.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Ingeborg Beate Lidal

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Folkehelseinstituttet

Gyri Hval

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Folkehelseinstituttet
1 - 2 av 2