Cristin-prosjekt-ID: 404494
Sist endret: 3. desember 2013, 12:14

Cristin-prosjekt-ID: 404494
Sist endret: 3. desember 2013, 12:14
Prosjekt

Biprodukter fra potetmelproduksjon

prosjektleder

Knut Olav Strætkvern
ved Institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Høgskolen i Innlandet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Matematikk og naturvitenskap • Analytisk kjemi

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. mars 2008 Slutt: 31. desember 2009

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Biprodukter fra potetmelproduksjon

Sammendrag

HOFF Norske Potetindustrier lager en rekke ulike produkter bl.a. potetstivelse ved sin fabrikk i Brumunddal. En stor utfordring for bedriften er kostnadseffektiv håndteringen av de store volumene av potetsaft som oppstår som et biprodukt. I takt med økt kunnskap om stoffene i potet har HOFF ønsket å finne nye anvendelser av biproduktene. Bioteknologimiljøet ved Høgskolen i Hedmark har i flere år arbeidet med skånsom utvinning av de verdifulle proteinene fra potetsaften og å kunne bruke dem i matvarer. Forskningen ved Høgskolen på potetproteiner har bidratt til en kompetanseoverføring til bedriften. Koblingen mellom bedrift og fagmiljøet skjedde med medvirkning fra Kunnskapsparken Hedmark. Spleiselaget bestod av VRI-virkemidlene Personmobilitet og Kompetansemegling, samt bidrag fra Hedmark Fylkeskommune og Innovasjon Norge Oppland. I prosjektet vil utvikle prosesser for raffinerte former av potetprotein.

Vitenskapelig sammendrag

HOFF Norske Potetindustrier lager en rekke ulike produkter bl.a. potetstivelse ved sin fabrikk i Brumunddal. En stor utfordring for bedriften er kostnadseffektiv håndteringen av de store volumene av potetsaft som oppstår som et biprodukt. I takt med økt kunnskap om stoffene i potet har HOFF ønsket å finne nye anvendelser av biproduktene. Bioteknologimiljøet ved Høgskolen i Hedmark har i flere år arbeidet med skånsom utvinning av de verdifulle proteinene fra potetsaften og å kunne bruke dem i matvarer. Forskningen ved Høgskolen på potetproteiner har bidratt til en kompetanseoverføring til bedriften. Koblingen mellom bedrift og fagmiljøet skjedde med medvirkning fra Kunnskapsparken Hedmark. Spleiselaget bestod av VRI-virkemidlene Personmobilitet og Kompetansemegling, samt bidrag fra Hedmark Fylkeskommune og Innovasjon Norge Oppland. I prosjektet vil utvikle prosesser for raffinerte former av potetprotein.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Knut Olav Strætkvern

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet

Sissel Løkra

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet
1 - 2 av 2

Resultater Resultater

Industrial proteins from potato juice. A review.

Løkra, Sissel; Strætkvern, Knut Olav. 2009, Food. HINN, NMBUVitenskapelig artikkel
1 - 1 av 1