Cristin-prosjekt-ID: 405539
Sist endret: 28. januar 2009, 00:00

Cristin-prosjekt-ID: 405539
Sist endret: 28. januar 2009, 00:00
Prosjekt

Identifisering og karakterisering av gjær ved spontan fermentering av nyper

prosjektleder

Hanne Karlsen
ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Næringsmiddelteknologi

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. juli 2006 Slutt: 31. desember 2007

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Identifisering og karakterisering av gjær ved spontan fermentering av nyper

Sammendrag

Matteknologisk utdanning har kontakt med en produsent som ønsker å starte kommersiell produksjon av økologisk nypevin ved spontan fermentering. Med spontan fermentering menes naturlig fermentering uten tilsetning av kommersiell gjær (Saccharaomyces cerevisiae) eller andre tilsetninger. Vi ønsker å identifisere og karakterisere gjærartene som er tilstede på nypene i det aktuelle høsteområdet, samt følge den naturlige gjæringsprosessen for å se hvilke gjærarter som dominerer i de ulike fasene og hvilke arter som bidrar med hva under fermenteringen. Isolerte gjærarter skal karakteriseres morfologisk ved å undersøke kolonienes utseende, cellenes form, type celledeling og sporedannelse. I tillegg skal isolatene testes biokjemisk ved blant annet å undersøke deres evne til å vokse på ulike karbon- og nitrogenkilder. Molekylærbiologisk karakterisering skal gjøres ved å bruke PCR-RFLP.

Vitenskapelig sammendrag

Matteknologisk utdanning har kontakt med en produsent som ønsker å starte kommersiell produksjon av økologisk nypevin ved spontan fermentering. Med spontan fermentering menes naturlig fermentering uten tilsetning av kommersiell gjær (Saccharaomyces cerevisiae) eller andre tilsetninger. Vi ønsker å identifisere og karakterisere gjærartene som er tilstede på nypene i det aktuelle høsteområdet, samt følge den naturlige gjæringsprosessen for å se hvilke gjærarter som dominerer i de ulike fasene og hvilke arter som bidrar med hva under fermenteringen. Isolerte gjærarter skal karakteriseres morfologisk ved å undersøke kolonienes utseende, cellenes form, type celledeling og sporedannelse. I tillegg skal isolatene testes biokjemisk ved blant annet å undersøke deres evne til å vokse på ulike karbon- og nitrogenkilder. Molekylærbiologisk karakterisering skal gjøres ved å bruke PCR-RFLP.

Tittel

Identification and characterisation of yeasts during spontaneous fermentation of hips

prosjektdeltakere

prosjektleder

Hanne Karlsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Anita Nordeng Jakobsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Ove Johan Frøyen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Gerd Nybraaten

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Lisbeth Mehli

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 5 av 5

Resultater Resultater

Identification and characterisation of yeasts during spontaneous fermentation of rose hips.

Mehli, Lisbeth; Jakobsen, Anita Nordeng; Nybraaten, Gerd; Karlsen, Hanne; Frøyen, Ove Johan. 2009, NBS Contact Meeting. NTNUPoster
1 - 1 av 1