Cristin-prosjekt-ID: 451688
Sist endret: 7. november 2014, 10:20

Cristin-prosjekt-ID: 451688
Sist endret: 7. november 2014, 10:20
Prosjekt

Evaluering av tilskuddsordningen til Fulbright Norway

prosjektleder

Trude Røsdal
ved NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. september 2014 Slutt: 30. september 2014

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Evaluering av tilskuddsordningen til Fulbright Norway

Tittel

Evaluering av tilskuddsordningen til Fulbright Norway

Populærvitenskapelig sammendrag

Fulbright-programmet i Norge er ett av flere virkemidler for student- og forskermobilitet mellom Norge og USA. Programmet har eksistert siden 1949, og har som formål å bidra til gjensidig forståelse mellom det amerikanske og norske folk gjennom utveksling på utdannings- og forskningsområdet. I tillegg gir Utdanningsdirektoratet støtte til blant annet Fulbright Norways ”Roving Scholars”.

Det følger av reglement for økonomistyring i staten, jf. §§ 15 og 16, at det skal foretas jevnlige evalueringer av statens tilskuddsordninger. Kunnskapsdepartementet har i sitt budsjettforslag for 2014 varslet at det skal settes i gang en evaluering av tilskuddsordningen til U.S. – Norway Fulbright Foundation. Fulbright Norway får støtte fra både amerikansk og norsk side. Kunnskapsdepartementet er den største bidragsyteren, etterfulgt av den amerikanske stat og det norske utenriksdepartement. Også utdanningsdirektoratet bidrar med en mindre sum.

Kunnskapsdepartementet ønsker gjennom evalueringen å få svar på to hovedspørsmål:

Hvordan fungerer KDs tilskuddsordning til Fulbright Norway i forhold til formålet, med hensyn til organisering, finansiering og forvaltning.

Hvordan skal Fulbright-programmet forstås i kontekst av kunnskapspolitiske prioriteringer og virkemidler for høyere utdannings- og forskningssamarbeidet med USA i en kunnskapspolitisk kontekst.

NIFUs prosjektteam vil besvare spørsmålene ved gjennomgang av relevante dokumenter, regnskaper og statistikk på området. I tillegg vil aktuelle personer med tilknytning til Fulbright systemet bli intervjuet – både på norsk og amerikansk side. Det vil også bli gjennomført en bibliometrisk analyse.

Videre har NIFU knyttet til seg en ressursgruppe, bestående av to amerikanske eksperter på området. Det vil sannsynligvis bli avholdt en workshop med disse i Washington DC. En svensk ekspert vil også bidra med et komparativt perspektiv utfra hvordan Fulbright-ordningen fungerer i Sverige.

prosjektdeltakere

prosjektleder
Inaktiv cristin-person

Trude Røsdal

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning
1 - 1 av 1