Cristin-prosjekt-ID: 452842
Sist endret: 27. november 2014, 12:52

Cristin-prosjekt-ID: 452842
Sist endret: 27. november 2014, 12:52
Prosjekt

Evaluering av etablering av senter for fremragende utdanning (SFU) (12820288)

prosjektleder

Cay Gjerustad
ved NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. oktober 2012 Slutt: 24. desember 2012

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Evaluering av etablering av senter for fremragende utdanning (SFU) (12820288)

Tittel

Evaluering av etablering av senter for fremragende utdanning (SFU)

Populærvitenskapelig sammendrag

NIFU-rapport 10-2013.  Med Stjernø-utvalgets forslag om å opprette et ”Senter for fremragende undervisning” ble det signalisert et ønske om ambisiøse nye nasjonale virkemidler for å heve kvalitet og status på høyere utdanning i Norge. Denne rapporten analyserer sentrale aktørers erfaringer og vurderinger fra prosessene rundt etableringen av pilotsenteret 2011 i det som etter UHR- utredningen i 2009 ble kalt ”Senter for fremragende utdanning” (SFU). Datamaterialet er hentet fra policydokumenter, høringsuttalelser, komitévurderinger, søknadspapirer, samt intervjudata med 15 ulike aktører sentrale i etableringsprosessene.

NIFU har utført evalueringen på oppdrag fra NOKUT. Målet har vært å skaffe kunnskap om hvordan prosessene rundt den første utlysningen fungerte for de involverte parter, og gi innspill til ordinær drift av ordningen. Dette er verken en evaluering av kvaliteten på det første pilotsenteret eller på ekspertkomiteens vurdering av søknadsmiljøene innen lærerutdanningen. Oppdraget dreier seg heller ikke om vår egen vurdering av selve ordningen som offisielt omtales som en prestisjeordning i norsk høyere utdanning. Arbeidet har dreiet seg om å samle inn og analysere erfaringer og vurderinger de utvalgte aktørene gjorde underveis. Den kvalitative analysen bidrar til kunnskapsgrunnlaget for videreutviklingen av krav, retningslinjer og kriterier i en utvidet ordning.

Analysen av aktørenes erfaringer og vurderinger viser at forvaltningen av SFU i Norge gjennom en pilotfase har fungert tilfredsstillende. I det innsamlede materiale er det gjennomgående positiv konsensus rundt betydningen av SFU som et nasjonalt styringsmiddel for å heve kvalitet og status på norsk høyere utdanning. Vi anbefaler ordinær drift av SFU-ordningen i tråd med praksisene som er utviklet i pilotfasen i Norge.

prosjektdeltakere

prosjektleder
Aktiv cristin-person

Cay Gjerustad

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning
  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo
1 - 1 av 1